Strategi för 3D-geodata – först ut i Smart Built Environment

Innovationsprogrammet Smart Built Environment är Sveriges största satsning på innovation inom samhällsbyggandet. GIS och BIM är viktiga ingredienser. Den 12 oktober var det kick-off för programmet, men förstudieprojektet "Strategi för 3D-geodata" har redan startat.

Smart Built Environment har högt satta ambitioner att:

  • minska samhällsbyggnadssektorns miljöpåverkan
  • förkorta planerings- och byggtiden
  • minska den totala byggkostnaden.

Geodata i 3D

Förstudieprojektet "Strategi för 3D-geodata" har redan startat. Projektet kommer att jobba med:

  • att hitta strategier för förbättrad samverkan mellan intressenter som använder och förädlar 3D-geodata
  • gemensamma lösningar för struktur och distribution av 3D- geodata
  • 3D-baskarta/primärkarta, 3D-stadsmodell och 3D fotorealistisk modell
  • relationen mellan 3D-geomodeller och BIM-modeller.

sbe-kickoff-olle-elisabeth-lars 

Elisabeth Argus, stadsingenjör på Stockholm stad, är beställare av projektet Strategi för 3D-geodata. På Smart Built Environments kick-off 12 oktober presenterade hon projektet. Tillsammans med Elisabeth ser vi här Olle Samuelson, IQ Samhällsbyggnad och Lars Stehn, Luleå tekniska unversitet.

Gemensam informationsinfrastruktur är nyckeln

Innovationsprogrammet Smart Built Environment är en långsiktig satsning på upp till 12 år, som i den första 3-årsperioden omfattar omkring 200 miljoner kronor. Programmet stödjer de som ligger i framkant.

En gemensam informationsinfrastruktur är nyckeln till förändringen. Ett obrutet informationsflöde med affärsdrivna tillämpningar inom BIM, GIS och industriella processer skapar nyttor för företagen, brukarna och samhället. Det unika med detta program är just integrationen mellan BIM, GIS och industriella processer, som ökar potentialen att ta tillvara digitaliseringens alla möjligheter.

Insatserna i programmet omfattar forskning, utveckling och innovation, och hanterar den digitala infrastrukturen, affärsdrivna tillämpningar i företag och integrering av processerna. Programmet skapar ny kunskap, kompetens, tjänster och produkter.

Har du idéer?

Vill din verksamhet engagera sig i programmet strategisk och operativt? Har du nytta av programmets resultat och vill bidra till en förändring? Då kan du bli part i programmet.

Har du bra projektförslag? Då kan du delta i programmets utlysningar.

Är du intresserad eller har frågor – ring eller mejla:
ULI Geoforum, Susanne Nellemann Ek, telefon: 0703 115 113 eller
IQ Samhällsbyggnad (kansli för programmet), Olle Samuelson, telefon: 070-329 04 42