Utbildningsprojekt om UAS och sensorer inom växtodling

Naturbruksskolan Sötåsen och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har tillsammans inlett ett stort utbildnings- och tillämpningsprojekt på tema obemannade flygfarkoster (UAV) och sensorteknik inom växtodlingsbranschen.

dronare-flygning

Test av UAV sensor på Bjertorp utanför Kvänum i Västra Götaland. Foto: Mats Söderström

– Utvecklingen av UAV-teknik sker explosionsartat just nu. Mer kunskap och kostnadseffektiva tillämpningar för lantbruket är viktigt om tekniken ska kunna användas brett. Det här projektet är ett steg på vägen, säger Mats Söderström, forskare vid SLU i Skara.

Syftet är att tillsammans medverka i utvecklingsprojekt och försöksverksamhet samt erbjuda Naturbruksskolan Sötåsens anläggning som testbädd. Samarbeten skapas med näringen, universitet, högskolor och andra forskningsinstitutioner.

– Naturbruksskolorna har ett tydligt uppdrag att vara kunskapscentra för branschen. Inom detta område finns stora utvecklingsmöjligheter, säger Per Hansson, växtodlingslärare vid Naturbruksskolan Sötåsen.

Kompetensutveckling

Ambitionen är att utveckla relevanta kurser och utbildningar baserat på analys och kartläggning av utbildnings- och kompetensbehov.

Projektet ska stimulera till ökad kunskap och användning av ny digital teknik, obemannade flygfarkoster, sensorer och precisionsodlingsteknik bland företagare och anställda inom växtodlingsbranschen i syfte att rationalisera och optimera produktionen.

Projektet förväntas leda till kompetensutveckling, stärkt konkurrenskraft, ökad lönsamhet och ökad miljöhänsyn inom växtodlingsbranschen.

Från SLUs sida leds projektet av Mats Söderström. Projektledare på Naturbruksskolan Sötåsen är Per Hansson.