Vinnova, Energimyndigheten och Formas satsar gemensamt 430 miljoner kronor på nya strategiska innovationsprogram för hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar. Programmet Smart Built Environment är ett av de fem program som beviljats medel. Det fokuserar på integration mellan BIM, GIS och industriella processer i samhällsbyggandet.
Den 5 februari lämnade IQ Samhällsbyggnad, tillsammans med flera andra aktörer, in en ansökan för ett strategiskt innovationsprogram inom området BIM, GIS och industriella processer inom samhällsbyggandet.
Ansökan byggde på agendan Smart Built Environment från 2013 och togs fram i bred och djup samverkan mellan aktörer inom samhällsbyggnadssektorn – fler än 30 företag och organisationer står bakom satsningen. Bland dessa finns Lantmäteriet, Lunds universitet och flera andra medlemmar i ULI Geoforum.
Nu har Vinnova, Energimyndigheten och Formas beviljat ansökan och programmet Smart Built Environment kan sättas igång på riktigt.
– För ULI Geoforums medlemmar är det mycket goda besked att IQ Samhällsbyggnads ansökan beviljats. Det kommer att skapa mycket intressanta möjligheter för ULI Geoforums medlemmar och geodatabranschen, säger Lennart Sjögren, tf kanslichef på ULI Geoforum.
Målet med programmet är att minska samhällsbyggnadssektorns miljöpåverkan, förkorta planerings- och byggtiden, minska de totala byggkostnaderna och möjliggöra en ny affärslogik i sektorn.
– Samhällsbyggnadssektorn är fragmenterad med många aktörer och processer, säger Ingrid Petersson, generaldirektör på forskningsrådet Formas. Det program som vi har beslutat att stödja tar ett samlat grepp över de möjligheter som digitaliseringen innebär. Målet är att samhällsbyggandet ska bli snabbare, billigare och mer hållbart.
Olle Samuelson på IQ Samhällsbyggnad är koordinator för innovationsprogrammet inom samhällsbyggnad.
– En gemensam informationsinfrastruktur är nyckeln till förändringen. Ett obrutet informationsflöde med affärsdrivna tillämpningar inom BIM, GIS och industriella processer skapar nyttor för företagen, brukarna och samhället. Det unika med detta program är just integrationen mellan BIM, GIS och industriella processer, som ökar potentialen att ta tillvara digitaliseringens alla möjligheter, säger Olle Samuelson från IQ Samhällsbyggnad som också har samordnat framtagande och förankring av ansökan.
Läs mer i nyheten på IQ Samhällsbyggnads webb.
Varför behövs ett mångårigt forsknings- och innovationsprogram inom området? I två filmer kan du höra Stefan Engdahl från Trafikverket och Ulrika Francke från Tyréns beskriva varför de tycker att Smart Built Environment är viktigt för deras verksamheter.