Geodata för samhällsnytta

ONSDAG, 7 OKTOBER, 13.20-14.50

Programöversikt

2C. Geodata för samhällsnytta, Lokal: Separaten

Sessionsledare: Jenny Rassmus, SamGIS Skåne/Trafikverket

13.20

Den svenska urbaniseringen – bortom myter, perspektiv och polarisering

Talare: Stefan Svanström, GIS-expert, Statistiska centralbyrån

Mellan år 2000 och 2010 ökade befolkningen i landets tätorter med 550 000 personer till drygt 8 miljoner invånare. Landsbygden minskade under samma period, men bara med 18 000 personer till 1,4 miljoner. Men det råder en dynamik både vad gäller tätorternas befolkningstal och landsbygdens befolkningsförändringar som beror på var i landet man befinner sig samt avståndet till större befolkningscentra. Med detaljerade data kan SCB beskriva befolkningens fördelning mellan stad och land utifrån inrikes omflyttningar, hur många som föds och dör samt in- och utvandring.

13.50

Samverkansprojektet Svensk geoprocess för effektivare försörjning av geodata

Talare: Pär Hedén, enhetschef, Lantmäteriet och Lars Malmestål, kart- och GIS-chef, Järfälla kommun

Svensk geoprocess mellan Lantmäteriet och kommunerna tar fram nationella geodataspecifikationer och samverkansprocesser för grundläggande geodata. När resultaten används kommer producenter och användare att med mer enhetliga geodata kunna effektivisera sin geodatahantering. Vi ser fram emot enklare myndighetsutövning och myndighetsservice, enklare att utbyta geodata, underlätta samnyttjande av system och rutiner mellan aktörer och att detta långsiktigt bidrar till ökad användning av geodata (lokalt, regionalt, nationellt).

Senaste nytt presenteras från projektet och pågående etablering av mottagarverksamheten. Vi tar även upp hur projektresultatet påverkar kart- och geodataverksamheter i stat och kommun och vad som krävs för att snabbt få till användning och införanden.

14.20

Rikstäckande GIS-plattform för återvinningsstationer

Talare: Johan Larsson Wallin, GIS-strateg, Tyréns AB

Tyréns har tillsammans med Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) tagit fram en rikstäckande GIS-plattform för att presentera verksamhetsspecifik data. För detta har OpenSource-verktyget QGIS använts. GIS-plattformen består av verksamhetsspecifik data samt Lantmäteriets visnings- och direkttjänster. FTI har återvinningsstationer och fastighetsnära insamling över hela landet och har ett stort behov att visa dessa på en karta. Detta i kombination med befolkningsdata har skapat stora möjligheter för analyser gällande placering av nya stationer samt borttagning och flyttning av befintliga stationer.

14.50–15.30 UTSTÄLLNINGSBESÖK & FIKA

Programöversikt