Smarta städer och landskap

Presentationer på tema Smarta städer och Smarta landskap på GEOINFO 2015.

TORSDAG, 8 OKTOBER, 10.40-16.40

Programöversikt

5A. Smarta städer, 10.40–12.10, 8 oktober, Lokal: Lilla Teatern   

Sessionsledare: Lennart Sjögren, Lennart Sjögren Analys och Utveckling AB/ULI Geoforum

10.40

Smarta städer – Vilka problem ska de lösa?

Talare: Emmy Axelsson, GIS-konsult, Sweco Position

En Smart stad förknippas ofta med användandet av ny teknik. Information och teknik i form av GIS, BIM och CIM ska användas för att skapa en bättre stad och ge medborgarna bättre livskvalitet. Vid nära dialog med medborgare kan bättre förutsättningar och innovationer identifieras. För att få tyngd och bredd i dialogen gäller det att de samhällsgrupper som kanske inte är norm i ett samhälle lyfts fram och får sin röst hörd. Denna presentation belyser vikten av att alltid ha människan i centrum när vi designar en smart och hållbar stad; att se bortom tekniken och behålla fokus på vilka problem vi vill lösa.

11.10

Medborgarkommunikation i smarta städer

Talare: Birgitta Strömbäck, planarkitekt, Nacka kommun och Hans Palmborg, Sales Manager, Agency9 

Medborgarkommunikation blir allt viktigare för kommunerna i en allt snabbare stadsomvandling med krav på nya bostäder och en hållbar infrastruktur. Utmaningar är att nå målgrupper på ett effektivt sätt på internet, mötesplatser och utställningar. Mobilen och internet blir allt viktigare som kanal. Presentationen kommer att visa exempel på medborgardialog och presentation till utställning som utnyttjar 3D-stadsmodeller som bas och hur olika informationslager kan presenteras.

11.40

Framgångsrik medborgardialog i finländska städer

Talare: Jan Lindbom, teknisk direktör, och Ari Paganus, försäljningschef, Dimenteq

Invånare måste få vara en del av hela planeringsprocessen, få påverka och följa hur saker och ting framskrider. Vi ger via konkreta exempel (i e-verktyget Harava) idéer och tankar om vad man ska beakta när man vill få folk att engagera sig. Tre exempel på smart stadsplanering i finländska kommuner och städer presenteras:

  1. utveckling av cykelbanor
  2. framtidens boendemiljöer
  3. kartläggning av vindkraft.

FNs råd för mänskliga rättigheter har erkänt Harava som en av flera "Good Practices" inom miljöplanering (mars 2015).

12.10–13.30 LUNCH & UTSTÄLLNINGSBESÖK

6A. Smarta landskap, 13.30–15.00, 8 oktober, Lokal: Lilla Teatern

Sessionsledare: Lennart Sjögren, Lennart Sjögren Analys och Utveckling AB/ULI Geoforum

13.30

An introduction to Scenarioplanering – en kunskapsöversikt

Talare: Neil Sang, Researcher, Sveriges lantbruksuniversitet

A brief introduction to the forthcoming report "Scenarioplanering – en kunskapsöversikt" considering the potential to develop a broad-based scenario planning methodology with a landscape perspective. The report brings together spatial modelling and landscape planning expertise from the Swedish University of Agricultural Science and The James Hutton Institute (UK) to review the state of the art in modelling methods for participatory landscape planning, landscape visualisation, citizen science and ecosystem services relating to soil, fresh water, marine and urban environments.

13.50

Tillgängliggörande av hydrografi i nätverk

Talare: Håkan Olsson, limnolog, SMHI och Erik Sisell, GIS-ingenjör, Lantmäteriet

Syftet med projektet hydrografi i nätverk är att öka samhällsnyttan inom hydrografiområdet, särskilt gällande miljöpåverkan och samhällsskydd. Genom att samverka skapar vi efterfrågade, lättillgängliga och kombinerbara data. Behovet är att kunna beskriva vattenflöden på ett logiskt sätt, både på detaljerad nivå och mer översiktligt. Produktionen av kartobjekt för sjöar och vattendrag i ett flödesnätverk har under år 2015 fortsatt och områden i södra Sverige är kartlagda. Testprodukter har gjorts för vattensystemen inom Emåns och Göta älvs avrinningsområden. Produkterna har levererats i GML-format enligt Inspire och svensk vattenstandard till testanvändare. Planen är att under 2015 tillgängliggöra hydrografiprodukter för 15 avrinningsområden i södra Sverige.

14.15

CropSAT – gödsla rätt med satellithjälp

Talare: Mats Söderström, forskare, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)

En vision är att svensk växtodling ska bli effektivare, med högre skördar av jämnare kvalitet samtidigt som växtnäringsförluster och insatser av växtskyddsmedel minskar. CropSAT är ett verktyg som kan bidra till detta. Med satellitbilder finns möjlighet att på enskilda fält skapa kvävebehovskartor som kan användas för automatiserad, varierad tilldelning av kväve. CropSAT är en fritt tillgänglig webapplikation, som även kan användas i fält via surfplatta eller mobiltelefon. Projektet är ett resultat av ett samarbete mellan forskning, myndigheter och företag. Under 2015 har CropSAT drivits av Greppa Näringen som genomförs i samverkan mellan Jordbruksverket, Länsstyrelserna, LRF och ett antal lantbruksföretag.

14.35

Inställt pga sjukdom:

Minska konflikter mellan naturvård och byggande med hjälp av Naturvärdeskartan!

Talare: Susanne Appelquist, GIS-ingenjör, Region Gotland

15.00–15.30 UTSTÄLLNINGSBESÖK & FIKA

7A. Smarta städer, 15.30–16.40, 8 oktober, Lokal: Lilla Teatern

Sessionsledare: Lennart Sjögren, Lennart Sjögren Analys och Utveckling AB/ULI Geoforum

15.30

Mäta attraktivitet i gaturummet med Habitabilitetsindex

Talare: Johan Larsson Wallin, GIS-strateg, Tyréns AB och Raymond Timlin, GIS-analytiker, Malmö stad

Tyréns har tillsammans med  Gatukontoret i Malmö stad tagit fram ett habitabilitetsindex för hela staden. Modellen utgår från en redan befintlig spansk modell som kallas "Habitability index in the public space" och som har utarbetats inom ramen för EU-programmet CIVITAS. Tanken med indexet är att visa gaturummets attraktivitet. Tyréns har tillsammans med gatukontoret anpassat modellen till svenska förhållanden och byggt upp en arbetsmetod för att uppdatera indexet i FME. Modellen består av tolv olika delmodeller och bygger nästan uteslutande på kommunal data.

15.55

Tipsa kommunen – en app för bättre dialog med medborgarna

Talare: Henrik Kaltoft, affärschef, LE34 och Trine Strunck, plan- och GIS-chef, Höörs kommun

Med utgångspunkt i en konkret leverans till en svensk kommun kommer presentationen beskriva de processer och arbetsflöden som införandet av appen Tipsa kommunen har optimerat och rationaliserat. Systemet består av två appar och en webbaserad portal. Med en medborgarorienterad app har medborgarna möjlighet att lämna uppgifter till kommunen. Kommunen administrerar uppgifterna i portalen och de utförande medarbetarna på kommunen använder den andra appen för att registrera utfört arbete. Systemet lägger stor vikt vid att underlätta kommunikationen mellan medborgarna och kommunen på ett användarvänligt och kostnadseffektivt sätt.

16.15

Solpaneler: hur man orienterar byggnader för optimal solpanelplacering

Talare: Filippo Gualla, Lunds universitet/Lunds kommun

För att planera placeringen av en ny byggnad eller att installera solcellssystem är det interessant att veta i vilken riktning och med vilken vinkel en eventuell solcellspanel skulle få bästa exponering.
Från lättillgänglig data, som en digital höjdmodell (DEM) av området av intresse samt öppen väderdata, presenterar vi en modell som ger ett användbart svar på denna fråga. Med tanke på det växande intresset för öppna datorprogram, har vår lösning tagits fram med hjälp av GIS-programvara och programmeringsspråk som har öppen källkod.

Examensarbete på Lunds universitet i samarbete med Lunds kommun.

Inställt:
Anpassad och uppdaterad information för rätt effekter i smarta städer
Talare: Erik Körling, vd, T-Kartor Content Management

16.40 KONFERENSEN SLUTAR

Programöversikt