GIS-samordning

Presentationer och diskussionsworkshop på tema GIS-samordning på GEOINFO 2015.

TORSDAG, 8 OKTOBER, 08.30-15.00

Programöversikt

4B. GIS-samordning, 08.30–10.00, 8 oktober, Lokal: Separaten

Sessionsledare: Fredrik Mattsson, ULI Geoforum/Danderyds kommun

08.30

Människan i centrum

Talare: Lars Backhans, vd, Esri Sverige AB

Hur får vi ut mer nytta ur tagna GIS/IT investeringar? Hur ska vi bära oss åt för att äntligen "ta GIS ut ur garderoben"? Under presentationen får deltagarna ta del av en modell (business value assessment) för att på ett systematiskt sätt identifiera behov i form av problem och möjligheter hos en given målgrupp. Efter inventeringen tar man fram exempel på relevanta informationsprodukter som svarar upp till behoven. Idag SKA tekniken varken styra systemvalen, eller vara en begränsande faktor. Idag är det fullt möjligt att ställa individens och organisationens behov i centrum.

09.00

GIS som stöd för ett konkurrenskraftigt näringsliv

Talare: Ulf Silbersky, näringslivschef, Eslövs kommun

Eslövs kommunstyrelse har beslutat att Eslöv ska bli Skånes bästa kommun att bo och verka i. Med syftet att stärka det befintliga näringslivets innovativa förmåga och konkurrenskraft har kommunen använt sig av olika GIS-lösningar. Genom att synliggöra resurser, kopplingsmöjligheter och nätverk skapas nya marknader och affärsmöjligheter för företagen. Vi får se exempel på hur detta görs och vilka resultatet det gett.

09.30

Ny geografisk plattform i norra Värmland

Talare: Anja Thernström, GIS-samordnare, Torsby kommun och Kent Romppala, konsult Geografiska databaser, VA-utveckling AB

Hur Torsby, Sunne och Hagfors samverkade tillsammans med VA-utveckling för att byta systemlösning från Arcadastre och APC, där data hanterades av Lantmäteriet, till att förvalta sina geografiska data i egen miljö med egna resurser. Den nya miljön samverkar med övriga verksamhetssystem. Här görs en genomgång av de steg som krävdes att överföra från en miljö till en annan på ett kostnadseffektivt sätt.

10.00–10.40 UTSTÄLLNINGSBESÖK & FIKA

5B. GIS-samordning, 10.40–12.10, 8 oktober, Lokal: Separaten

Sessionsledare: Stefan Svanström, ULI Geoforum/SCB

10.40

Crowdsourcade bilder för professionella GIS-användare

Talare: Jan Erik Solem, vd, Mapillary

Mapillary är en tjänst för att crowdsourca kartbilder med enkla verktyg som mobiltelefoner och vanliga kameror. Tjänsten kan användas på webben, i appar, via APIer, eller direkt integrerat i professionella GIS. Under föredraget visar vi hur enkelt det är för en kommun eller ett företag att kombinera sina egna GIS-data på webben och desktop med bilder från Mapillarys tjänst.

11.10

GIS i Uppsala kommun kliver närmare förvaltningarna för att förstå deras vardag

Talare: Sara Johansson, GIS-strateg, och Emelie Hedberg, Uppsala kommun.

När platsbunden information blir en naturlig del av det dagliga arbetet i alla verksamheter inom en kommun skapas stora möjligheter. Den demokratiska processen blir tydligare och invånarna tryggare i och med en utökad och förbättrad dialog. Vi skapar effektivare ärendeprocesser där kartor underlättar samarbete över förvaltningsgränser.

Vi som arbetar med GIS i Uppsala kommun kliver ut i förvaltningarna för att förstå deras vardag. Vi visar på de stora fördelarna med att visualisera just deras information på en karta. Vi förklarar vad GIS är på ett okomplicerat sätt. Vi marknadsför och utbildar på plats hos våra användare. Mobilt och flexibelt är ledord för oss.

11.40 Ny:

Invento – smart inventering av allt från träd till park- & grönområden

Talare: Daniel Modig, Ikoncept AB

Ikoncept har tillsammans med Kristianstads kommun utarbetat en plattform för smart inventering i fält med fokus på smarta och enkla kontroller för både data och bilder. I Kristianstad har plattformen redan använts för inventering av bland annat träd, park- & grönområden och kulturmiljöhistoriska byggnader, och fler inventeringar görs fortgående. Vi tittar närmare på hur plattformen utformats och använts i Kristianstads kommun, samt hur datan enkelt används för att skapa analyser och rapporter i befintliga plattformar.


Inställt:
Responsiva webbkartor med smap-responsive
Talare: Johan Lahti, GIT-utvecklare, Malmö stad

12.10–13.30 LUNCH & UTSTÄLLNINGSBESÖK

6C. Workshop: GIS-samordning, 13.30–15.00, 8 oktober, Lokal: Separaten    

Workshopledare: Sara Johansson, GIS-strateg, Uppsala kommun och Björn Lahti, IT/GIS-chef, Helsingborgs stad

GIS är ett komplext område. Hur kan vi som jobbar i det komplexa verka för att förenkla för slutanvändarna? Vi vill ha system som många använder och vi vill sprida nyttan med geografisk information. Hur gör vi det utan att tekniken sätter krokben för användarna?

15.00–15.30 UTSTÄLLNINGSBESÖK & FIKA

Programöversikt

Ny:
Invento – smart inventering av allt från träd till park- & grönområden

Talare: Daniel Modig, Ikoncept AB

Ikoncept har tillsammans med Kristianstads kommun utarbetat en plattform för smart inventering i fält med fokus på smarta och enkla kontroller för både data och bilder. 

I Kristianstad har plattformen redan använts för inventering av bland annat träd, park- & grönområden och kulturmiljöhistoriska byggnader, och fler inventeringar görs fortgående. 

Vi tittar närmare på hur plattformen utformats och använts i Kristianstads kommun, samt hur datan enkelt används för att skapa analyser och rapporter i befintliga plattformar. 

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE