Halmstad gör det möjligt att ladda ner detaljplaner som GeoPackage

Halmstads kommun har tillgängliggjort sina digitala detaljplaner för nedladdning som GeoPackage stilsatta för Qgis. Funktionen är tillgänglig via kommunens webbkarta.

Nedladdningen når man via Halmstads kommuns webbkarta under fliken "Bygga, Bo & miljö" och ”Detaljplaner”.

Förenklar och effektiviserar arbetet

ProfilbildMartin AdnerGenom tjänsten sparar kommunen tid och resurser och förenklar för konsulter och byggaktörer.

– Vi får många förfrågningar om att dela digitala planer med konsulter och projektörer som ska bygga eller som jobbar med olika projekt inom kommunen, bland annat inom våra fördjupade översiktsplaner. Det är mycket arbete med att leverera och ta fram planerna så genom att göra det möjligt att ladda ner dem direkt kan vi effektivisera hanteringen, säger Martin Adner, GIS-ingenjör Halmstads kommun.

– Vi är tidigt ute med att erbjuda detta, jag har inte hört att någon annan kommun gör det ännu. Eftersom intresset är stort så tror vi att det blir en uppskattad tjänst, säger Martin.

Nås via kommunens kartwebb

För mer information och för att ladda ner detaljplaner, besök kommunens kartwebb under sektionen "Bygga, Bo & miljö". För att ladda ner planen som GeoPackage går du in under "Digitala detaljplaner", söker upp den plan du är intresserad av, klickar på planen och sedan vidare till valfri användningsbestämmelse. De är stilsatta för QGIS men går att använda även i andra programvaror. QGIS är ett GIS-program med öppen källkod. 

halmstad geopackage


Jobbar ni med något intressant projekt i er verksamhet? Har ni erfarenheter och lärdomar ni vill dela med er av i föreningens nätverk? Tipsa oss gärna! Mejla Linn Norén, kommunikationsansvarig.