Boverket rapporterar regeringsuppdrag om BIM

Boverket fick i slutet av september i uppdrag av regeringen att verka för digitalisering av byggprocesser genom att ta fram ett stöd för offentliga aktörer avseende användningen av byggnadsinformationsmodellering, BIM.

Boverket lämnar fyra förslag i den skriftliga redovisningen:

  • Boverket föreslår att Boverket ges i uppdrag att ta fram författningsförslag om reglering av BIM för byggnader i samverkan med Upphandlingsmyndigheten. Dessa författningsförslag bör vara formulerade på ett sätt som möjliggör ett progressivt införande av tillämpningen.
  • Boverket föreslår att en myndighet, förslagsvis Upphandlingsmyndigheten, får ett samordnande uppdrag att ta fram grundläggande krav på leveranser, baserade på ISO 19650 och öppna format, för användning i offentlig upphandling vid nybyggnad eller ombyggnad av byggnader.
  • Boverket föreslår att Sverige bör verka för att EU-kommissionen ger i uppdrag till den europeiska standardiseringsorganisationen (CEN) att ta fram och förvalta ett gemensamt klassificeringssystem för den byggda miljön.
  • Boverket föreslår att Boverket ska få i uppdrag att utreda hur en kravställning för bygglovshandläggning kan se ut. Ett sådant uppdrag bör sorteras under ett eventuellt samordningsansvar gällande grundläggande krav på IFC.

Läs mer i Boverkets rapport
BIM Alliance sammanfattning och kommentar