Kalmar kommun först med tillstånd för drönarflygning i specifik kategori

Kalmar kommun har som första kommun i Sverige fått tillstånd för drönarflygning i specifik kategori. Det innebär att det blir möjligt att flyga med drönare med utrustning för laserskanning över bostadsbebyggelse. 

Tillståndet som Kalmar kommun fått är för flygning i specifik kategori, vilket innebär att det blir möjligt att flyga med en tyngre drönare över bostadsbebyggelse. Det gör att drönaren även kan bära utrustning för laserskanning. Laserskanningen görs för att samla data till 3D-modeller och på sikt skapa en digital tvilling av staden. 

Kalmar kommun driver ett EU-finansierat projekt för digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen där insamlingen av data är en avgörande del. När EU:s nya regelverk kring drönarflygning kom för ett par år sedan fick projektet pausa sina aktiviteter kring drönarflygningar för att invänta tillståndsprövningen. En process som drog ut på tiden.

– Vi är först ut bland kommunerna i Sverige med att få det här tillståndet och därför fanns inga färdiga riktlinjer för Transportstyrelsen att luta sig emot i tolkningen av det nya regelverket, något som gjorde att det drog ut på tiden, berättar Mikael Bäcklund, mätsamordnare och delprojektledare för projektaktiviteten ”insamling med drönare” i en nyhet på projektets webbplats.

I projektet som kallas "Streamsam" arbetar Kalmar kommun även med att digitalisera detaljplaner och att skapa en ny e-tjänst för bygglovshantering.