Vad vill Sveriges partier när det gäller digitalisering?

Digitaliseringsfrågorna har inte stått högt på agendan hittills i årets valrörelse. Hur ser Sveriges partier på digitaliseringen? Finns det visioner, vilka är de och vilka politiska beslut behövs för att Sverige ska ta täten när det gäller digitalisering och innovation? Här samlar vi lästips om vad Sveriges partier vill med digitaliseringen.

Vad vill politiken med tekniken?

Plattformen Future of Democracy i samarbete med Internetstiftelsen ordnade den 22 augusti en valdebatt med fokus på digitaliseringsfrågor där riksdagsledamöter från samtliga partier debatterade hur Sverige bäst kan moderniseras och hur vi når dit. Deltog gjorde även Christian Landgren, vd ITeam och Tony Mc Carrick, digitaliseringsstrateg Södertälje Kommun.

Se debatten i efterhand på Future of Democracys Youtube-kanal

Tre frågor om AI, IoT och digitalisering

Det nationella innovationsprogrammet IoT har ställt frågor om digitalisering i allmänhet och specifikt om AI och IoT till samtliga Sveriges riksdagspartier. Alla partier utom Vänsterpartiet inkom med svar. 

Läs partiernas svar på IoTs webbplats

Genomgång av partiernas valplattformar

Konsultföretaget Consid har gjort en genomgång av alla partiers valplattformar och den information som finns online och handlar om digitalisering. De har även tittat på de motioner som lagts in av riksdagsledamöterna den senaste mandatperioden och gjort en analys av partiledardebatter som genomförts i SVT, SR, Expressen och Aftonbladet. Genomgången visar att fyra av de åtta riksdagspartierna helt saknar referenser till någon digitaliseringspolitik i sina valmanifest eller information online. 

Ta del av Consids rapport här