Arbeta Smart 2024: Tack för i år!

Den 18 september var det dags för Arbeta smart inom planering och byggande 2024. Över 200 deltagare var på plats på Kulturhuset i Stockholm. Ett stort tack till alla deltagare, talare, utställare och partner för en inspirerande och givande dag. Tillsammans driver vi förändring och utvecklar branschen!

Genom digitalisering och smarta arbetssätt inom planering, byggande och förvaltning kan vi effektivisera processerna, korta planerings- och byggtider och bygga hållbara städer och samhällen. Geoforum Sverige har i över tjugo år arrangerat mötesplatsen Arbeta smart inom planering och byggande för att visa på nyttan med ett datadrivet arbetssätt och driva på digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocessen. De senaste åren har vi arrangerat konferensen tillsammans med vår systerförening BIM Alliance för att stärka samverkan mellan GIS och BIM och skapa en mötesplats där hela branschen kan mötas.
 

Sofi Almqvist, Vd Geoforum och Susanne Nellemann Ek, BIM Alliance, hälsar välkomna.

Framtidens samhällsbyggande i fokus

Vår moderator för dagen var Björn Sundin, författare, rådgivare och tidigare kommunalråd i Örebro kommun (S). Där ledde han arbetet med att öka bostadsbyggandet och effektivisera de kommunala processerna kring planering och byggande.

Under dagen fick vi lyssna till många inspirerande talare. Bland annat:

  • Öivind Rooth, specialist på digitalisering vid den norska Byggmyndigheten, som berättade om Norges framsteg inom digitalisering av byggprocesser. Han betonade vikten av internationellt samarbete och hur vi kan snabba upp projekt utan att kompromissa med kvaliteten.
  • Holger Wallbaum, professor i hållbart byggande vid Chalmers, som pratade om hur digitala lösningar kan minska klimatpåverkan från byggsektorn.
  • Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen, som visade hur satellitdata kan hjälpa oss att bättre planera städer, följa klimatförändringar med mycket mera.
  • Linn Nordlund, planarkitekt och konsult på Aveki, som delade med sig av sitt arbete med att använda AI för att effektivisera digitaliseringen av detaljplaner.
  • Emma Kjernald, samhällsbyggnadschef i Lerums kommun, som berättade om hur de använder AI som stöd i beslutsfattandet.
  • Tecumseh Hollis, geodatachef i Höganäs kommun, som delade framgångsfaktorer för digitalisering i en mindre kommun.
  • Mirja Ullvig,Trelleborgs kommun, Maria Gustavsson, Mariestads kommun, tillsammans med Adam Sjödin och Johannes Sandgren, Sweco, som berättade om hur GIS, 3D och BIM kan användas för klimatstyrning i tidiga skeden.

Vi fick även en uppdatering om det som sker på nationell nivå från ansvariga myndigheter och Regeringskansliet, och diskuterade utmaningar och möjligheter med GIS- och BIM-integration i panelsamtal.

Under eftermiddagen visades filmer från vår kampanj för att attrahera unga till geodatabranschen. Vi fick sedan höra från studenter och nyutexaminerade i ett panelsamtal på scen. "Använd oss, ge oss riktiga utmaningar att lösa, och ta vara på möjligheten att få nya perspektiv på problemen" var några av medskicken. Ett femtiotal studenter från geodata/GIS- och BIM-utbildningar var inbjudna som deltagare till konferensen.

Se hela programmet här

collage

Nätverkande i utställningen avslutade dagen

Under dagen kunde vi ta del av innovationer, produkter och utvecklingsprojekt inom branschen i utställningen. Dagen avslutades med mingel, bubbel och pizza. Tack till årets partner Sweco och utställarna AEC, AI Arena, Aveki, Casai, Fin Technologies, Gitter, Nationella Riktlinjer, SIS, Sluta Gissa och Tribia.

Vi ses igen nästa år! Håll utkik efter datum i våra kanaler och på Arbeta Smarts webbplats.
 

mingel webb

Foto: Jeanette Andersson (förutom collaget).