Geoforum lanserar Positionspodden – fokus på digitala fastighetsgränser

Dålig och osäker kvalitet på digitala fastighetsgränser är en stor utmaning i digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocessen. Nu lanserar Geoforum en podd där vi tillsammans med personer från olika delar av branschen fördjupar oss i frågan under fyra poddavsnitt. Två avsnitt av Positionspodden finns ute – lyssna här!


Dålig och osäker kvalitet på digitala fastighetsgränser är en stor utmaning i digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocessen. I våras arrangerade Geoforum ett webbinarium på temat som fick ett rekordstort deltagande. Nu följs webbinariet upp med en serie poddavsnitt som fördjupar sig i frågan.

– Om nyttorna med en digital samhällsbyggnadsprocess ska nå sin fulla potential krävs bra kvalitet på underlaget. Att god kvalitet på fastighetsgränser är en angelägen fråga märkte vi inte minst när vi fick ett rekordstort deltagande på vårens webbinarium om digitala fastighetsgränser. Nu fördjupar vi oss i frågan i poddformat. Vi hoppas att det kommer nå många lyssnare, säger Sofi Almqvist, Vd på Geoforum Sverige

Lantmäteriet medverkar i första avsnittet

Programledare för poddavsnitten är Mikael Johansson från Aveki. I det första avsnittet samtalar han med Karolina Stenström, Enhetschef Lantmäterienheten Nacka kommun, Marika Ström, chef fastighetsinformation Lantmäteriet och Anders Sandin, verksamhetschef geodata Lantmäteriet. Vi får lyssna till ett intressant samtal om allt ifrån Lantmäteriets handlingsplan, kommunala och statliga samarbeten, hur vi främjar innovation till framtidsspaningar om var vi befinner oss om tio år.

Inspelning av första poddavsnittet. Gästerna sitter vid varsin mick och samtalar

I första avsnittet samtalar Mikael Johansson, Aveki och Karolina Stenström, Nacka kommun med Anders Sandin och Marika Ström från Lantmäteriet.

En serie i fyra avsnitt

Ytterligare tre avsnitt om digitala fastighetsgränser är planerade. Det andra avsnittet släpptes den 20 december och fokuserar på det kommunala perspektivet. Medverkar gör Karolina Stenström, Nacka kommun och Patrik Renfors, Trollhättans stad. Det tredje avsnittet kommer att handla om fastighetsgränser i skog och areella näringar och i det fjärde medverkar byggaktörer. Avsnitten släpps successivt i takt med att de blir klara. 

Lyssna här

Positionspodden finns på Itunes, Spotify och andra ställen där poddar finns. Sök på Positionspodden! Du kan också lyssna på avsnitten här under. Har du frågor, idéer eller feedback, hör av dig till oss på kansliet på info@geoforum.se