Positionspodden fördjupar sig i digitala fastighetsgränser

Dålig och osäker kvalitet på digitala fastighetsgränser är en stor utmaning i digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocessen. I Geoforum Sveriges nya podd Positionspodden fördjupar vi oss i frågan tillsammans med personer från olika delar av branschen. Nu finns alla fyra avsnitt om digitala fastighetsgränser ute – lyssna här!


Dålig och osäker kvalitet på digitala fastighetsgränser är en stor utmaning i digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocessen. 2021 arrangerade Geoforum ett webbinarium på temat som fick ett rekordstort deltagande. Nu följs webbinariet upp med en serie poddavsnitt som fördjupar sig i frågan.

– Om nyttorna med en digital samhällsbyggnadsprocess ska nå sin fulla potential krävs bra kvalitet på underlaget. Att god kvalitet på fastighetsgränser är en angelägen fråga märkte vi inte minst när vi fick ett rekordstort deltagande på vårens webbinarium om digitala fastighetsgränser. Nu fördjupar vi oss i frågan i poddformat. Vi hoppas att det kommer nå många lyssnare, säger Sofi Almqvist, Vd på Geoforum Sverige

Digitala fastighetsgränser ur olika perspektiv

Programledare för poddavsnitten om digitala fastighetsgränser är Mikael Johansson från Aveki. I det första avsnittet samtalar han med Karolina Stenström, Enhetschef Lantmäterienheten Nacka kommun, Marika Ström, chef fastighetsinformation Lantmäteriet och Anders Sandin, verksamhetschef geodata Lantmäteriet. Vi får lyssna till ett intressant samtal om allt ifrån Lantmäteriets handlingsplan, kommunala och statliga samarbeten, hur vi främjar innovation till framtidsspaningar om var vi befinner oss om tio år.

Inspelning av första poddavsnittet. Gästerna sitter vid varsin mick och samtalar

I första avsnittet samtalar Mikael Johansson, Aveki och Karolina Stenström, Nacka kommun med Anders Sandin och Marika Ström från Lantmäteriet.

Det andra avsnittet fokuserar på det kommunala perspektivet. Medverkar gör Karolina Stenström, Nacka kommun och Patrik Renfors, Trollhättans stad. I det tredje avsnittet fördjupar vi oss i digitala fastighetsgränser inom skoglig näring. Här medverkar Patrik Andrée, Skogsstyrelsen och Jonas Svensson, Södra. I det fjärde avsnittet i serien samtalar vi med byggaktörer, medverkar gör Lotta Wibeck, Skanska och Klas Ljungberg, Magnolia.

Lyssna här

Positionspodden finns på Itunes, Spotify och andra ställen där poddar finns. Sök på Positionspodden! Du kan också lyssna på avsnitten här under. Har du frågor, idéer eller feedback, hör av dig till oss på kansliet på info@geoforum.se. Positionspodden kommer fortsätta med fler teman, håll utkik här på geoforum.se för information om kommande avsnitt.