Välkommen Khashayar Farmanbar som energi- och digitaliseringsminister

Geoforum Sverige välkomnar att Khashayar Farmanbar har utsetts till ny energi- och digitaliseringsminister. Khashayar Farmanbar har en bakgrund från geodatabranschen och drev tidigare Agency 9, ett företag som utvecklade molntjänster för stadsplanering i 3D och som var medlemmar i Geoforum.


Khashayar Farmanbar är ingenjör i datateknik och startade i början av 00-talet Agency 9, ett företag han var vd för fram till 2013. Agency 9 utvecklade lösningar för 3d-visualisering av kartor och stadsbyggnadsprojekt och var en aktiv medlem i Geoforum Sverige.

– Vi välkomnar att Khashayar Farmanbar har utsetts till energi- och digitaliseringsminister. Khashayar har en gedigen kunskap och erfarenhet från geodatabranschen och är väl insatt i digitaliseringens utmaningar och möjligheter, säger Sofi Almqvist, vd på Geoforum Sverige.

– Vi hoppas nu att frågan om öppna och kvalitetssäkrade geodata prioriteras. Ska Sverige bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter krävs det ökad samverkan, öppna data och inte minst mer resurser. Även inom energiområdet är behoven av investeringar i öppna data och digitala tillståndsprocesser mycket stora. Vi behöver öka takten i digitaliseringen, för att klara omställningen till ett smart och hållbart samhälle, säger Sofi Almqvist.


Khashayar Farmanbar, då vd på Agency 9, tillsammans med Geoforums förre ordförande Eric Jeansson. Här tar de emot pris på Geospatial World Forum i Amsterdam 2012.