Illustration: kugghjul och nätverk
Länsstyrelserna får nytt uppdrag för effektiv samhällsplanering

Länsstyrelserna har en viktig roll för att Sverige ska nå målet om ett säkert, standardiserat och obrutet informationsflöde för en effektivare samhällsbyggnadsprocess. Regeringen har nu gett länsstyrelserna i uppdrag att utveckla och införa enhetliga digitala processtöd och gemensamma rutiner för deras medverkan i samhällsplaneringen. 

Effektivare samhällsbyggnadsprocess

Länsstyrelserna har en viktig funktion för att dialogen mellan stat och kommun enligt plan- och bygglagen ska fungera, bland annat kring kommunala förslag till översikts- och detaljplaner samt väg- och järnvägsplaner enligt väg- och järnvägslagstiftningen. Länsstyrelserna behöver även tillgodose kommunernas och andra aktörers behov av underlag om statliga intressen i den fysiska planeringen. Det gör att länsstyrelserna också har en viktig roll för att nå regeringens mål om ett säkert, standardiserat och obrutet informationsflöde för en effektivare samhällsbyggnadsprocess. 

För att effektivisera handläggningen har regeringen nu gett länsstyrelserna i uppdrag att utveckla och införa enhetliga digitala processtöd och gemensamma rutiner för deras medverkan i samhällsplaneringen. Det kan främja mer effektiva och kvalitetssäkrade processer gentemot andra myndigheter, kommuner, regioner, exploatörer och allmänheten i övrigt. Det kan också förenkla samarbetet och kommunikationen mellan och inom länsstyrelserna.

Samverkan i uppdraget

I genomförandet av uppdraget ska Länsstyrelserna samverka med Boverket, som har uppdrag att verka för en enhetlig tillämpning av plan- och bygglagen i en digital miljö, och Lantmäteriet som har ett särskilt ansvar för den nationella infrastrukturen för informationsförsörjningen inom samhällsbyggnadsprocessen. I uppdragsbeskrivningen står det att Länsstyrelserna också ska inhämta synpunkter från SKR samt i lämpliga fall från ett urval kommuner och regioner. Behovet av ett systematiskt informationssäkerhetsarbete ska beaktas i arbetet.

Länsstyrelsen i Hallands län samordnar uppdraget, och ska senast den 27 januari 2023 redovisa uppdraget till regeringen, via Finansdepartementet. Departementet ska fram tills dess löpande informeras om genomförandet av uppdraget.

Här hittar du uppdragsbeskrivningen