Cykel på en sommaräng
Vi kör vidare på det digitala spåret!

VD på bloggen

Om ni inte redan har landat i hängmattan, i båten eller solstolen så är det dags för det snart och det är vi verkligen värda efter den här våren. När jag började på Geoforum i februari, kunde ingen av oss ana vart den här utvecklingen skulle ta oss på bara några veckor. Pandemins utbredning ledde till inställda möten, konferenser, tjänsteresor och event. Det har påverkat hela vårt samhälle och det har tvingat oss att tänka om och bedriva verksamheter på nytt sätt.

Den positiva effekten är att vår omställning till digitala möten har gått rasande fort och det är nu en normal vardag att sitta i möten på exempelvis Teams och Zoom. Jag tror dock att vi alla kommer att ha ett stort behov av att träffas igen när vi kommer ut ur den mest kritiska perioden. Att mötas och bygga relationer är en stor del av arbetet där vi skapar framgång genom samarbete, utbyter erfarenheter och får inspiration av varandra.

Fler webbinarier

På Geoforum har vi jobbat mycket med att ställa om verksamheten till att bli mer digital. Vi har bland annat genomfört årsmöte med tillhörande inspirationsseminarium och ett frukostmöte på temat ”Ett bättre liv för alla i en sammankopplad värld”, i samarbete med BIM Alliance och med talare från IoT Sverige. Vi genomförde även en remissworkshop om Boverkets förslag till föreskrifter om planbeskrivning med deltagare från kommuner, länsstyrelser och företag. I workshoppen jobbade deltagarna i grupper med frågeställningar om förslaget och materialet från workshopen kommer vi att använda som underlag till Geoforums svar.

Dessa evenemang har varit mycket uppskattade och vi planerar därför att fortsätta med digitala events till hösten. Boka in datum för lunchwebbinarium redan nu: 23 oktober, 19 november och 15 december. Tema och innehåll återkommer vi till längre fram.

Remisser

Geoforum har svarat på flera remisser under våren, som finns att läsa på hemsidan och vi kommer att fortsätta det arbetet för att vara en aktiv remissinstans inom digital samhällsutveckling.

De remisser som Geoforum har svarat på i år är:

Arbeta smart digitalt

Geoforum har utvecklat årets viktigaste konferens till en digital mötesplats den 28–29 september samt fem frukostmöten under hösten och vintern. Konferensenspaketet ska ge inspiration, ökad kunskap och kontakter för fortsatt utveckling samt exempel på framgångar och möjligheter med att jobba datadrivet i planering byggande och förvaltning. Genom smart digitalisering kan vi ju effektivisera processerna, inkludera invånarna och få bästa förutsättningar för att skapa hållbara städer och samhällen.

Läs mer om konferensen här och hoppas att vi ses i september! 

Under semestern kommer jag ta tillfället i akt att utforska vårt vackra sommarsverige. Det blir besök i Stockholms skärgård, Bohuslän och Öland, men med eftertänksamhet, tvåmetersdistans samt återkommande tvätt av händerna.

Ha nu en riktigt skön sommar och håll er friska!

Sofi Almqvist, vd och kanslichef för Geoforum Sverige

Sofi Almqvist vd Geoforum Sverige

Fler blogginlägg