Solglasögon på en strand
En sommarhälsning från Geoforums ordförande

För egen del har sommaren och en efterlängtad semester redan börjat. Och för er som ännu inte gått på semester så är det nog bara veckor eller dagar kvar. Och kanske gör ni era sista arbetsdagar i Visby, på Almedalsveckan.

Även om jag själv inte har möjlighet att närvara i år så kraftsamlar ändå Geoforum. I vårt nyhetsbrev och på vår webbplats tipsar vi om de bästa seminarierna och debatterna där geodata står i fokus.

I samband med Almedalsveckan så släpper vi även, med stöd från Lantmäteriet, en bilaga i Dagens samhälle som ni inte får missa. Den 5 juli kommer tidningen ut. Vi aktualiserar här de viktigaste frågeställningarna kring geodata i vårt samhälle idag; bland annat en smartare samhällsbyggnadsprocess och öppna geodata. Och oavsett partifärg i Almedalen så är öppna data en fråga som engagerar.

Data som samlats in, och till stor del (men inte uteslutande) bekostas av skattemedel, bör rimligtvis tillgängliggöras till medborgarna. Även om effekterna är svåra att överskåda är det onekligen så att en hållbar samhällsutveckling, både socialt och för miljön, kommer att gynnas av att data är fria och tillgängliga. I Almedalen lyfts denna fråga i ett antal olika debatter, och Geoforum är på plats.

Efter sommar och semester kraftsamlar vi återigen. Ett stort fokus ligger givetvis på Smarta städer-konferensen 28-29 november. Vi fick ett väldigt positivt gensvar av deltagare förra året. I år ska vi göra det ännu lite bättre. Så missa inte detta och anmäl er nu om ni inte redan gjort det.

Geoforums styrelse samlas i september för att under två dagar på Lindholmen Science Park i Göteborg planera nästa års verksamhet. Tills dess, kom gärna med inspel till mig om hur du vill att vi ska bedriva vårt arbete i Geoforum, till största nytta för dig som medlem.

eric jeanssonHa nu en skön sommar så syns vi på Smarta städer i november! Eller varför inte redan på en av våra populära drönarkonferenser, i Göteborg den 23 augusti?

Eric Jeansson
Ordförande Geoforum Sverige

 

Fler blogginlägg