Drönare
Nellemann på bloggen: Drömmen om drönarna

Vilken position kan Sverige ta som en attraktiv nation för utveckling av drönartjänster och vilka är de största användningsområdena idag och vilka kommer här näst?

Vi kan inte flyga men med drönarens kamera kan vi nå högt upp och få överblick.

Drönaren är vår förlängda arm som kommer fram snabbt i täta städer eller kan gena i väglöst land. Drönarna kittlar vår fantasi och kreativitet. Med drönarna blir vi nyskapande och drönaren är en symbol för en ny tid med nya lösningar på båda gamla och nya problem.

Drönare kommer att användas för många olika civila och kommersiella ändamål; filmning, fotografering, inspektion, bevakning, mätning och datainsamling är mogna användningsområden redan idag. Dessutom är drönare som tar dig på en flygtur inte långt borta. Det finns uppenbara tillämpningar vid inspektioner och transporter där drönare kan spela en viktig roll, och det kommer tillämpningar som vi i dag inte kan förutse.

Just datainsamling och mätning är områden där drönartekniken kan bidra till att effektivisera processer i samhällsbyggandet. ULI Geoforum och BIM Alliance samlade i höstas aktörer inom drönarvärlden för att sprida kunskap om drönarnas potential och diskutera de regelverk som reglerar drönartekniken.

Medverkande företag berättade om drönarteknik som ett nytt instrument för mätuppdrag samt ny teknik för att kunna samla in data för att återskapa digitala 3D-modeller av stadsmiljö för till exempel medborgardialog. Konferensen är ett årligt evenemang och vi planerar för en drönarkonferens även hösten 2016.

Drönartekniken – vem tar täten?

Sverige behöver ha en agenda för att skapa förutsättningar för utvecklingen av drönartekniken.

Läs våra intervjuer med ett antal aktörer inom drönarområdet som visar de möjligheter som drönartekniken bidrar med, samt lyfter fram vad som ska göras!

Susanne Nellemann Ek, vd och kanslichef för ULI Geoforum

Fler blogginlägg