Nellemann på bloggen: Besök i den smarta staden

Jag har varit hemma hos Köpenhamns kommun på ett arrangemang i regi Geoforum Danmark – ULI Geoforums systerförening i Danmark. Köpenhamns kommun pratar data. Miljödata, data som beskriver trafikrörelser, hälsodata, data som beskriver människornas rörelser i den täta staden. Och de säger att ur en mix av fritt tillgängliga data, ny teknologi, medborgarinflytande, partnerskap och innovation och tillväxt kommer den smarta staden!

hc-andersens-boulevard

De tätaste och mest trafikerade delarna av staden blir nu lekplats under de kommande tre åren för att samla in realtidsdata och testa ny smart teknik. Och alla data som produceras blir tillgängliga för alla att ta del av. Kolla in data.kk.dk. Ser då Köpenhamns kommun inga hinder? Jo en del, men deras strategi är: "vi gör vad vi kan nu och hela tiden, så löser vi upp hindren efterhand".

Detta och mycket mer berättade Köpenhamns kommun generöst om. Det ska bli spännande att följa dem framöver. Men redan på GEOINFO 2015 nästa vecka i Malmö kommer Köpenhamns Smart City Senior Advisor, Kim Spielberg Stelzer och berättar mer. Vi ses då!

Susanne Nellemann Ek, vd och kanslichef för ULI Geoforum

Bilden: HC Andersens boulevard – Lekplats för utveckling av den smarta staden.

Fler blogginlägg