Kommunnytt inom geodataområdet

Kommunernas kart- och GIS-avdelningar jobbar ständigt med GIS-stöd till förvaltningarnas verksamhet, att förbättra medborgarnas tillgång till kommuninformation genom karttjänster och effektivisera datainsamling. Här hittar du information om vad Norrköping, Alingsås, Skövde, Huddinge och flera andra kommuner gjort på sistone inom geodataområdet.

Alingsås kommun har lanserat en ny karttjänst på webben som bygger på öppen källkod och är ett samarbete mellan ett 10-tal kommuner. Se kartan här.

Skövde kommun publicerar detaljplaner i 3D för att göra dem mer begripliga för medborgarna. Här finns planerna.

Norrköpings kommun använder drönare för mätning och kartering

Huddinge kommun har tillsammans med Metria och Högskolan i Gävle fått projektanslag från Världsnaturfonden (WWF) till att ta fram ett innovativt förslag på en standardiserad metod att kartlägga, visualisera och värdera ekosystemtjänster för kommunal verksamhet baserat på nya Nationella Marktäckedata (NMD). I en kartberättelse presenteras projektet och resultatet.

Höganäs har digitaliserat alla kommunens detaljplaner och planbestämmelser. Anders Skog, geodatachef på kommunen berättar om nyttorna på Youtube.

Arboga kommun är en av de första "Blåljusgodkända kommunerna", utsedda av Lantmäteriet och Trafikverket. Botkyrka är en annan blåljusgodkänd kommun.

Borås stad har tagit fram en solkarta som ger information om takets yta, inkommande solenergi och förväntad solel-produktion. Solkartan når du genom Boråskartan.

Stockholms stad har anslutit sig till Naturkartan

Finspångs kommun går över till det nationella höjdsystemet RH2000. Snart har alla kommuner bytt system. Detta är något som Lantmäteriets och kommunernas projekt Svensk geoprocess jobbat länge med.

Läs även nyhetsartiklarna:

Göteborg i EU-projekt för klimatsmarta lösningar

Helsingborg släpper bullerkartläggning som öppna data