Den 7 november öppnar innovationsprogrammet Smart Built Environment en ny utlysning för digitalt samhällsbyggande i praktiken. I utlysningen kan du söka medel för forsknings- och innovationsprojekt som bidrar till ett mer resurseffektivt, hållbart och jämlikt samhällsbyggande.

Läs mer

AI för insamling av geodata, digitala tvillingar, registrering av 3D-fastigheter och implementation av informationsmodell för 3D-stadsmodeller. Flera projekt som rör geodata, och som involverar Geoforums medlemmar, har beviljats finansiering i innovationsprogrammet Smart Built Environments senaste utlysningar.

Läs mer

Projektet 3CIM har studerat hur en gemensam struktur för geodata i 3D kan tas fram och vara grund till en digital tvilling av en stad. Projektet har tagit fram en informationsmodell baserat på standarden CityGML och som förhåller sig till nationella specifikationer för geodata.  

Läs mer

Tio projekt för digitalt samhällsbyggande får medel i innovationsprogrammet Smart Built Environments senaste utlysning. Projekten som beviljats finns inom olika områden med den gemensamma nämnaren att alla handlar om hur vi kan nå en bättre hållbarhet med hjälp av digitalisering. Bland projekten finns till exempel utredningar om öppna data i Östersunds kommun, digital tvilling för gemensamhetsanläggning och granskning av BIM-modeller i Revit.

Läs mer