Mobil med Helsingborgs stads bygglovstjänst för mur och plank
Första digitala bygglovstjänsten för mur och plank

Helsingborgs stad lanserar nu en digital bygglovstjänst för mur och plank. I den kan man direkt i mobilen, surfplattan eller datorn göra allt från att bestämma utseende, mått och placering till att skicka in en komplett bygglovsansökan för mur eller plank. Tjänsten är ett av många steg i arbetet med att digitalisera tjänster för bygglov.

Bygglovsenhetens hoppas att den nya tjänsten ska få invånarna att tycka att det blir enklare och roligare att söka bygglov.

Webbapp för bygglovstjänst

I den nya digitala bygglovstjänsten väljer man enkelt längd, höjd, material och färg på planket eller muren. Vill man bifoga en egen ritning går det lika bra som att själv skapa en ritning direkt i verktyget. Sen återstår det bara att klicka på skicka in för att ansökan ska komma till bygglovsenheten för prövning.

Tjänsten är en webbapp. Den ser precis ut som en mobilapp men användaren slipper ladda ner den. Webbapplikationen körs istället direkt i webbläsaren helt oberoende av plattform (exempelvis mobiltelefon, surfplatta eller dator).

Innovativ upphandling

Tjänsten har tagits fram i samarbete med företaget Intervaro från Lund. De vann utmaningen efter att ha pitchat sin idé inför en jury. Det nya arbetssättet är en satsning från stadens sida med att involvera fler och skapa bättre kundnytta genom att testa innovativ upphandling. Leverantörens idé resulterade alltså i en webbapp.

– Vi hoppas att den nya bygglovstjänsten för mur och plank upplevs enklare och vi ser fram emot att fortsätta arbeta med Intervaro, andra småföretag och start-ups. Både genom fler innovativa upphandlingar för bygglov men också för helt andra områden. Inom Helsingborgs stad behöver vi fortsätta hitta nya vägar för att skapa kundnytta och ständigt förbättra upplevelsen av våra tjänster, säger Martina Ekdahl, projektledare på Stadsbyggnadsförvaltningen.

Tjänsten hittar du via: helsingborg.se/farjaglov. Det går även fortsättningsvis att skicka in skriftliga bygglovsansökningar.