Prispokal
Guldlänken 2019 till samverkansprojekt om öppna data

Vinnare av Guldlänken 2019 är projektet ÖdiS för en bred satsning på att tillgängliggöra och öka användningen av öppna data. ÖdiS är ett samverkansprojekt mellan alla 26 kommuner i Stockholmsregionen.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Vinnova och Regeringskansliet delar ut priset Guldlänken till organisationer, projekt och initiativ i offentlig sektor som bidrar till en smartare välfärd med stöd av digitalisering. I år är vinnaren projektet Ökad användning av öppna data i Stockholmsregionen (ÖdiS).

– Vi är väldigt glada över att ha vunnit Guldlänken och det betyder mycket att just samverkan var ett av nyckelorden i prismotiveringen. Priset är ett erkännande till alla kommuner i Stockholmsregionen som deltar i arbetet, säger Beatrice Sablone, som tillsammans med August Wadström, är projektledare för ÖdiS.

Genom gemensamma standarder, plattformar och samverkan ska sammanlagt 500 företag kunna använda offentlig öppen data till nytta för både medborgare, offentlig sektor och företag. ÖdiS arbete med att identifiera, publicera och förvalta kommuners öppna data systematiskt och kontinuerligt, med hjälp av rätt processer och verktyg, skapar även transparens i offentlig sektor och ökar förutsättningarna för innovation och verksamhetsutveckling. Projektet ÖdiS är en del av programmet Smart Stad som drivs av Stockholms stad i samverkan med StorSthlm och dess 26 medlemskommuner.

Guldlänken, The Swedish eGovernment Awards, har sedan 1999 stimulerat utvecklingen av svensk offentlig verksamhet genom att årligen lyfta fram de främsta exemplen på innovativt förändringsarbete. Syftet med utmärkelsen är att inspirera till förändringsarbete, stimulera mod och öka spridningen av smarta lösningar till fler aktörer.

Priset delas ut den 11 juni av energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman under konferensen Offentliga Rummet som pågår mellan den 10 och 12 juni i Västerås.

Läs mer om priset och prismotiveringen