Team Vattn på scen, vinnarna av Green Award på Hack for Sweden
HackforSweden-vinnare visualiserar data om grundvatten

Hack for Swedens årliga hackathon gick av stapeln på Stockholmsmässan helgen 6-7 april. Runt 500 hackare tävlade i vilket team som kan skapa de mest samhällsnyttiga lösningarna med hjälp av öppna data. Vinnaren av Green Award blev Team VATTN som tog fram en lösning som ger information om grundvattennivåer idag och i framtiden, i användarens eget område.

– Jag är otroligt imponerad av det hårda jobb som hackarna lagt ner och de fantastiskt kreativa lösningarna som kommit ur årets Hack for Sweden. Är extra stolt över den stora mångfald som vi har sett hos deltagarna i år, både vad gäller kön, kompetens, ålder och bakgrund. Detta är medborgardriven innovation på riktigt! säger Ann Molin, Head Project Manager, Hack for Sweden.

Hack for Sweden 2019 har haft fokus på de områden som anses vara mest datamogna, det vill säga de områden där det finns mest tillgänglig eller potentiell data – Hälsa, Trafik, Miljö, Näringsliv, Arbetsmarknad och Forskning och utbildning.

Data om grundvatten i ditt område

Det vinnande laget i miljökategorin Green Award, var team VATTN bestående av Adelric Wong, Daniel Andersson, Neo Ann Qi, Philip Eriksson och Yanisa Suratpipit. Deras lösning visualiserar data kopplat till grundvatten i användarens eget område med hjälp av flera olika datakällor. Lösningen ger värdefulla rekommendationer som baseras på faktiska lokala förhållanden när det gäller grundvattennivåer och ger info om förväntade framtida nivåer. 

De datakällor som använts kommer från myndigheterna SCB, SMHI, SGU och MSB.

Utmaningen som de arbetade med var: How can we ensure a good supply of clean water in the future?

Se VATTNs presentation av lösningen  

Team VATTN har tre medlemmar från Singapore. Du kan läsa mer om dem och lagets briljanta lösning i en artikel i Singapore-tidningen Straits Times.

Huvudvinnaren

Huvudpriset Hack for Sweden Award togs hem av Team Daresay. De jobbade fram en lösning som hjälper kroniskt sjuka patienter genom att tillhandahålla data om medicinsk följsamhet.

Läs om fler vinnare och priserna