Skärmdump Uppsala kommuns portal för öppna geodata
Öppna geodata från Uppsala kommun i ny portal

Uppsala var en av de första kommunerna med att släppa baskartan som öppna data. Nu har de samlat all öppna geografiska data från kommunen i en visuell dataportal. Syftet är att göra informationen tillgänglig för både utvecklare och privatpersoner. 

I portalen kan du ladda ner geodata direkt eller via API:er. Data finns inom kategorierna Bygga och bo, Befolkning och politik, Kultur, Miljö, Natur och fritid, Omsorg, Utbildning och Trafik. Du kan till exempel hitta primärkarta och planinformation i dwg-format.

För att dela dessa öppna geodata använder Uppsala kommun ArcGIS Hub.

Kommunens öppna data är licensierad under Creative Commons erkännandelicens (CC‐BY). Det innebär att det är fritt att använda, sprida, göra om, modifiera och bygga vidare på materialet, även i kommersiella sammanhang. Uppgifter om källa och upphovsman behöver anges.

Läs mer och utforska på opendata.uppsala.se

Hur tillgängliggör din kommun öppna geodata? Dela gärna med dig av era lösningar via Geoforum.

Workshop om att publicera öppna data

Vill du veta mer om att publicera öppna data? Då kan du delta på en workshop ledd av Tomas Andreasson och Gunnar Blide från Göteborgs stad på vår mötesplats Position för digitalt samhällsbyggande 2030. Workshop Hur tillgängliggör vi öppna data hålls kl 13.30 den 19 mars. 

Läs mer i programmet för Position