Vinnarna av Hack for Sweden Award 2018 tar emot Hack for Sweden pokalen och hyllningar av publiken.
Bästa innovationerna med öppna data på helgens Hack for Sweden

I helgen genomfördes Hack for Sweden för femte året året i rad. Det är tävlingen där hackare samlas för att utveckla smarta digitala tjänster på öppna data från ett gäng myndigheter. Vinnarna av Hack for Sweden Award 2018 är teamet "Momentum AI" med lösningen "Match Yourself" som gör det enkelt för användaren att hitta roliga jobb. Fler priser delades ut till spännande lösningar på samhällsutmaningar.

Ekosystem för ett smartare Sverige

Den 14-15 april var det dags för Hack for Sweden 2018 som arrangeras på uppdrag av regeringen för att skapa medvetenhet och främja öppna data och datadriven innovation. I år var det ungefär 30 myndigheter som delade med sig av öppna data med förhoppning om att tävlingsdeltagarna ska lösa olika samhällsutmaningar, som myndigheterna varit med och jobbat fram.

Hacket öppnades av Åsa Zettberg, regeringens CDO. Hon kallar eventet för "ett ekosystem för ett smartare Sverige". 

App för roliga jobb

Under hela helgen jobbade de tävlande hårt med sina lösningar och söndag eftermiddag kunde fem lag hämta hem ett pris. Team Momentum AI vann huvudpriset. Deras lösning är en app för att hitta roliga jobb. Den matchar användarens egenskaper och kompetens med vad arbetsplatsen efterfrågar och erbjuder. Arbetsförmedlingens öppna data är givetvis en av datakällorna.

Priset Best Visualization/data analysis gick till lösningen Biolog som är typ PokemonGo för naturen. Här kan användaren fota djur och bidra till SLUs forskningsdatabas. Intervjun med vinnarna hittar du här.

Detta är alla vinnare 2018:

The Hack for Sweden Award

Lösningen "Match Yourself" med team "Momentum AI"
Teammedlemmar: Eric Leijonmarck, Birger Moëll, Viktor Qvarfordt och Anton Osika

Best Visualization/data analysis

Lösningen "Biolog" med team "Overstellar"
Teammedlemmar: Daniel Eriksson, Anna-Karin Bergkvist och Sini Tinfors.

Best use of deep tech

"Resilient distributed crisis information" med "None"
Teammedlemmar: Johan Dahlberg, Robin Audeer och Steinar Stuflangsson

Best benefit for the public

Lösningen "Location rank" med team "Division by Zero"
Teammedlemmar: Ludvig Persson, Rafal Paliwoda och Anton Fenske

Participants choice award

Lösning "Delta" med team "Delta".
Teammedlemmar: Alexander Tuoma, Jonas Valfridsson, Karl-Oskar Rikås, Emelie Lou-Lou Pei, Isak Lindhé och Jesper Fridedors

 I Hack for Swedens YouTube-kanal hittar du intervjuer med vinnarna.

Vinnarna kommer få 40.000 kr och en möjlighet till en plats på en innovationshub eller en co-working space hos en av hackets partners, förutsatt att de vill jobba vidare med sin vinnande lösning.

Intervjuer

Här kan du se ett inslag om Hack for Sweden 2018. I filmen syns bland andra Åsa Zetterberg, Anders Lagerqvist, Magnus Enzell, Britta Duve Hansen, Erik Sandström och Angela Yong.

Samhällsutmaning "May the Force be with you"

De tävlande kunde välja mellan sex olika utmaningskategorier:

  • “How You doin’ Sweden?”
  • “Smells like Green Spirit”
  • “May the Force be with you”
  • “AI have a Dream”
  • “I like the way you move”
  • “Rythm of the Algorithm”

Lantmäteriet engagerade sig särskilt mycket i kategorin "May the Force be with you". Det handlar om lösningar som gör det lätt att fatta smarta beslut vid kriser och katastrofer, samordna och snabba upp insatser vid terrordåd, eller att göra det enklare för polisen att samverka med andra aktörer. Här kan du läsa mer om Lantmäteriets engagemang.

Lantmäteriets gd Susanne Ås Sivborg och Anna Eriksson, Lantmäteriets utvecklingsdirektör, var några av de som blev intervjuade under dagarna.

I YouTube-kanalen finns många fler intervjuer med deltagare och arrangörer på Hack for Sweden 2018.