Utbildningsprojekt öppna geoda

ULI Geoforums konferens Geoinfo 2015, den 7-8 oktober i Malmö, innehöll två pass med tema öppna geodata. Presentationerna filmades och dessa filmer hittar du här.

Filmerna har tagits fram inom ramen för det Vinnova-finansierade projektet Utbildning och information om öppna geodata.

Se även filmerna från seminariet Öppna geodata i kommuner, som hölls 9 december 2015.

Open Data and Then What? – a Danish View on Gains, Pains, and other Experiences
Ulla Kronborg Mazzoli, Chief Advisor, Geodatastyrelsen (Danmark) och vice ordförande Geoforum Danmark
Presentationen är på engelska.

Lantmäteriet och SKL jobbar vidare mot öppna geodata
Anna Svedlund, marknadsstrateg Lantmäteriet och Allan Almqvist, Malmö stad

Lantmäteriets väg mot öppna data
Peter Nylén, enhetschef Lantmäteriet

Öppna kommunala geodata – en enkel start
Björn Hagström, e-strateg, Örebro kommun/E-delegationen

Kommunikationsplan för öppna geodata och förstudie i Lund
Britta Duve Hansen, IT-strateg och Jonas Andreasson, stadsingenjör, Lunds kommun

Gatusmart – ett resultat av öppna data
David Pettersson, Viendi IT-konsult

 

 

 

Här hittar du föreläsningar om öppna geodata som tagits fram inom det Vinnova-finansierade projektet Utbildning och information om öppna geodata. De består av presentationer i powerpoint med ljud. Upphovsman och föreläsare är professor emeritus Anders Östman (Novogit AB). Läs mer om Anders nedan.

Föreläsningar i ppt med ljud

Förväntningar på öppna geodata (ppt), november 2015

Öppna licenser (ppt), november 2015

Geodata enligt 5-stjärnemodellen (ppt), november 2015

Det går bra att sprida föreläsningarna. Upphovsman ska då anges enligt:
[Föreläsningens namn], Anders Östman (Novogit AB) i samarbete med ULI Geoforum (CC BY), november 2015

Om föreläsaren

Anders Östman, född 1952, har en lantmätarexamen och teknologie doktorsexamen från KTH i Stockholm. Han har varit professor vid Luleå tekniska universitet och Högskolan i Gävle. Han har också arbetat inom det privata näringslivet (Intergraph) samt vid Lantmäteriet och Swedesurvey AB. Anders Östman har i tidigare år främst forskat inom området datakvalitet och under senare år inom SDI-området (Spatial Data Infrastructure).

Anders Östman har också handlett åtta doktorander fram till licentiat och doktorsexamen. Anders Östman är en av grundarna till den europeiska forskningsorganisationen AGILE (Associations of GI Laboratories in Europe) och han har under många år varit medlem i den europeiska forskningsorganisationen EuroSDR (European Spatial Data Research). Han är också styrelseledamot av GISIG (Geographic Information System International Group), baserad i Genoa. Anders Östman är numera pensionerad, men bedriver egen verksamhet inom ramen för egna bolaget Novogit AB.

– ett Vinnova-finansierat projekt som levererar information och utbildningsmaterial om öppna geodata.

Tillgången till öppen geodata är relativt dålig i Sverige. Enligt Global Open Data Index är det bara Bulgarien och Italien av EUs medlemsstater som redovisar en sämre tillgång. En bidragande orsak är att några myndigheter har såväl legala som ekonomiska hinder mot att tillhandahålla öppna geodata. Det pågår dock ett aktivt arbete med att lösa dessa problem. Flertalet av landets kommuner har ännu inte påbörjat interna diskussioner om hur man ska förhålla sig till öppna geodata. ULI Geoforum vill hjälpa till med att ändra på detta.

Utbildnings- och informationsmaterial

Med finansiering från Vinnova, genom utlysningen Öppna datakällor, har ULI Geoforum tagit fram informations- och utbildningsmaterial om öppna geodata. Föreläsningar, filmade presentationer och lästips med information och goda exempel finns här tillgängligt med CC-BY licens.

I projektet samarbetade ULI Geoforum med professor emeritus Anders Östman, Novogit AB (tidigare verksam vid till exempel Högskolan i Gävle/Lantmäteriet och Luleå universitet).

>> Föreläsningar om öppna geodata

Här hittar du presentationer i powerpoint med ljud, om förväntningar på öppna geodata, öppna licenser och format på geodata som publiceras.

>> Presentationer från Geoinfo 2015

Här hittar du filmer med presentationer om öppna geodata, som hölls på ULI Geoforums konferens Geoinfo 2015, 7-8 oktober i Malmö.

>> Presentationer från Öppna geodata i kommuner

Här hittar du filmer med presentationer från seminariet Öppna geodata i kommuner, som ULI Geoforum höll 9 december 2015 i Stockholm.

>> Länksamling om öppna (geo)data

Mer information om öppna data hittar du via denna länksamling, som fylls på allt eftersom.

Målgrupper

Den primära målgruppen för informationsmaterialet är:

  • tjänstemän som producerar/använder geodata eller är involverade i beslutsprocesser om öppna geodata, främst i kommuner men också i statliga myndigheter och landsting.

Materialet kan också vara intressant för:

  • innovatörer, som ser potentiella nyttoeffekter skapade av nya öppna geodatamängder
  • beslutsfattare (politiker) som kommer att vara involverade i beslutsprocesser om öppna kommunala geodata och annan information.

Syfte och mål

Med det här projektet vill vi bidra till ökad kunskap och förståelse för öppna geodata och de nyttor och kostnader som detta medför. Vi tror att det leder till att fler av geodataproducenterna börjar diskutera de frågeställningar som måste hanteras för att geodata ska kunna tillhandahållas fritt. När det finns många öppna geodatamängder tillgängliga kan privata aktörer skapa nytta genom innovation.

Projektperiod: maj–november 2015.
Projektledare: Lisa Samuelsson, ULI Geoforum.

Som en del av vårt projekt Information och utbildning om öppna geodata (2015) har vi här samlat länkar till information om öppna data, med fokus på geodata. Här hittar du exempelvis direktiv och lagar, regeringsuppdrag, studier, initiativ och vägledningar inom området. Vi håller sidan uppdaterad även efter projektet avslutats. Har du tips är du välkommen att kontakta oss.

Lagar och direktiv

PSI-direktivet, från 2003 och reviderat 2013 (pdf på engelska)

Svenska PSI-lagen från 2010. Se även beslut om lagändringar 2015-05-06

Varför öppna data?

Samhällsnytta genom öppna data – film från Naturvårdsverket med Pernilla Näsfors, Björn Hagström och Karl Wettin.

Nya möjligheter med öppna data – film från Naturvårdsverket med Joakim Jardenberg, internetchef i Helsingborgs stad.

19 Fresh Open Data Stories – goda exempel på tjänster och appar som tagits fram med öppna geodata!

Open Data Institutes fallstudier – bland annat om öppna adressdata och reseinformation.

Information

Uppdrag

Riksarkivets regeringsuppdrag att främja arbetet med att tillgängliggöra information och öppna data från statliga myndigheter – uppdraget pågår från 1 juli 2016 till 31 december 2018. Riksarkivets delrapport om uppdraget från 2017-09-08.

Lantmäteriets regeringsuppdrag att kartlägga effekterna av öppna geodata – slutrapport överlämnad 2017-05-31.
Tidigare aktuellt projekt: Samarbetsprojekt mellan Lantmäteriet, SKL och kommunerna – Här finns Lantmäteriets, SKLs och kommunernas handlingsplan för öppna geodata (pdf, version 1.0 från 29 augusti 2014).

Studier

Samhällsekonomisk effekt av öppna geodata – en forskningsstudie genomförd på Handelshögskolan i Stockholm, beställd av Geforum Sverige och finansierad av Vinnova och Lantmäteriet.

Stöd och vägledning

Vidareutnyttjande.se – E-delegationens vägledning för hur du tar fram öppna data.

SKLs ramverk för öppna data – SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) arbetar för att ta fram ett nationellt ramverk som ska hjälpa kommuner och landsting i deras kontinuerliga arbete med öppna data.

Öppnadata.se – plattform som pekar ut datakällor som öppnats upp för vidareutnyttjande.

Öppna data – en guide för beslutsfattare – från Internetstiftelsen i Sverige (IIS)

datahotell.se – som ett led i att främja utvecklingen har IIS startat ett datahotell där det offentliga Sverige kan lägga upp sin information.

Vitbok länkade öppna data – med syfte att skapa ökad kompetens och systematik kring processen för att tillgängliggöra länkade öppna data.

Tre viktiga saker att tänka på innan ni släpper era öppna data – tips från Björn Hagström i en artikel i Computer Sweden 2016-11-01

Introduktion till PSI-data, öppna data och länkade data – inlägg på Västra Götalandsregionens utvecklingsblogg 2017-03-27

Öppna datakällor

Statliga myndigheter

Lantmäteriets öppna data – Lantmäteriet arbetar aktivt för att i större utsträckning göra kartor och geografisk information fritt tillgängliga och fria att använda. Här hittar du myndighetens kartor och geografiska information som tillhandahålls som öppna data.

Naturvårdsverkets öppna data – Naturvårdsverkets tjänst för öppna data som innehåller karttjänster och geodata.

MSBs öppna data – Om Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) öppna data. Via denna sida når du bland annat nedladdningstjänster för de kartskikt som MSB har informationsansvar för inom Inspire-direktivet.

Kommuner

Detta var de kommuner som 2015 hade vissa öppna geodata:

Open Stockholm – öppna data från Stockholms stad.

Öppna Helsingborg – ett långsiktigt projekt av Helsingborgs stad för att göra data från staden fritt tillgänglig för alla invånare genom att publicera den som öppna data. Flygfoto-API finns exempelvis bland de öppna datakällorna.

Checklista för att publicera öppna data – framtagen i projektet Öppna Helsingborg.

Öppna geodata i Linköpings kommun – Här finns bland annat geodata och intressepunkter. 

Örebro kommuns öppna data – Här finns bland annat kartdata och geodata

Internationellt

5-star Open Data – Tim Berners-Lees femstjärnemodell för öppna data (En trappstegsmodell som visar olika nivåer av öppna data och nyttan av dem).

European Data Portal – metadata om öppna data från offentlig sektor i EU-länder. Här kan du söka efter dataset och få information och utbildning om hur man tillhandahåller och använder öppna data.

Global Open Data Initiative

Amerikanska Open Data Initiative

Engelska Open Data Initiative

Open Data Handbook – Vad, varför och hur? Guider, goda exempel/fallstudier, presentationer, artiklar med mera kring öppna data.

Open Data Index – Se hur Sverige ligger till i denna karta med index för öppna nationella data i världens länder.

Rapport: Open Data for Sustainable Development (pdf) – framtagen av Världsbankens Open Data team

Seminarier och presentationer

Från 2015:

Se presentationer om öppna geodata från Geoinfo 2015, Geoforums tidigare årliga mötesplats som 2015 hölls 7-8 oktober i Malmö.

Se presentationer från Öppna geodata i kommuner, Geoforums seminarium den 9 december 2015 i Stockholm.

Lantmäteriets seminarium Så klarar vi hinderbanan och når ett samhälle med mer öppna geodata på Almedalsveckan 2015, den 30 juni.

Se även 2014 års seminarium "Geodata – ska de prissättas och i så fall hur?" i Almedalen, 2 juli 2014.

Inget mer att visa