Program GEOINFO 2015

På kvällen den 7 oktober anordnar vi en after work för deltagare på GEOINFO 2015. Vi kommer att hålla till på restaurang M.E.C.K, känt i Malmö för sina återkommande afterwork-kvällar. Vi ses kl 18.00 för fördrink, skön musik och en "klassisk" afterwork-meny:

Fördrink med mousserande vin alt alkoholfritt

 Hamburgare på högrev och bringa med rostad lök, chipotledressing och cheddar 

Kaffe/te med något sött 

Utöver fördrink och kaffe/te serveras endast vatten. Önskar man annan dryck till maten kommer det att finnas möjlighet att köpa det i baren som är öppen under kvällen. Självklart ordnar restaurangen specialkost enligt de önskemål du anger i anmälan.

Vill du delta på after work, kryssar du i det valet i konferensens anmälningsformulär. 200 kr exkl moms tillkommer då till din anmälan.

Tid: 7 oktober, från kl 18.00
Plats: Restaurang M.E.C.K, Stora Varvsgatan 6A, Malmö. Restaurangen ligger 500 m från Malmö Centralstation och det tar endast några minuter att gå dit från Slagthuset

Varmt välkommen till GEOINFOs after work!

Restaurang M.E.C.K ligger i huset Media Evolution City som är en mötesplats skapad av medlemsorganisationen Media Evolution med medlemmar inom mediebranscherna. Målet med huset är att bidra till förutsättningar för tillväxt och utveckling hos mediebranscherna genom att föra dem samman. Huset erbjuder varannan fredag något de kallar Världens Bästa After Work

TORSDAG, 8 OKTOBER, 08.30-10.00

Programöversikt

4C. Workshop: Öppna data, Lokal: Veterinärens kammare 

Workshopledare: Johanna Fröjdenlund, verksamhetsutvecklare Marknad, Lantmäteriet

Välkommen att delta i en lättsam workshop kring nyttor, behov och funderingar kring öppna data. Med hjälp av olika verktyg vänder och vrider vi på frågor och påståenden.

10.00–10.40 UTSTÄLLNINGSBESÖK & FIKA

Programöversikt

TORSDAG, 7 OKTOBER, 15.30-17.00

Programöversikt

3C. Workshop: Släpp loss kraften i dina data, Lokal: Separaten

Workshopledare: Oscar Monell, lösningsarkitekt, Esri Sverige AB

Data är en tillgång som är alldeles för värdefull att begrava i obegripliga datakataloger eller gömma bakom krångliga sökmotorer. Dina kollegor, journalister, företag och allmänheten förväntar sig att kunna nå och enkelt använda organisationens data.

Samtidigt vill allt fler kommuninvånare få möjlighet att engagera sig och lämna synpunkter på verksamheten eller kommunala planer precis när, var och hur som helst.

Denna workshop blandar föreläsningar med praktiska övningar där du som deltagare får med dig färdiga lösningar hem – redo att användas.

I de praktiska övningarna konfigurerar vi en portal för öppna data och en webbapplikation för medborgardialog och inhämtning av synpunkter.

Öppna geodata inom journalistiken

Talare: Peter Ferm och Joakim Andersson, Helsingborgs Dagblad/Sydsvenskan

Geography and Citizen feedback Experience from Around the World

Talare: Brooks Patrick, Account Executive och teamchef Geodesign Markets, Esri Inc, USA

För största behållning av workshoppen, ta med egen dator!

18.00 AFTER WORK

Programöversikt

TORSDAG, 8 OKTOBER, 15.30-16.40

Programöversikt

7C. Workshop: Den röda tråden för Kartenheten, Lokal: Separaten

Workshopledare: Jan Zakariasson och Peter Lundin, Agima Management AB

Workshoppen är fullbokad!

Medarbetarna på Kart-, mät- och GIS-enheten inom en kommun upplever ofta att de å ena sidan har ett otydligt uppdrag och att de å andra sidan borde kunna utveckla och effektivisera vilken kommunal verksamhet som helst med hjälp av geodata. I tillägg står Kart-, mät- och GIS-enheten under stor påverkan från världen utanför och kraven på avdelningen ökar.

Under denna workshop kommer vi att arbeta med hur Kart-, mät- och GIS-enheten kan utveckla sin verksamhet genom att etablera en röd tråd från kommunens övergripande målbild och vision till prioriteringar i det dagliga arbetet. Praktiska tips kommer att sammanställas och erfarenheter från flera olika kommuner och myndigheter kommer att diskuteras.

Workshoppen bygger i hög grad på att deltagarna medverkar aktivt i övningar och diskussioner.

Workshoppen riktar sig framförallt till medarbetare inom en kommun. Max 20 deltagare. Vid fler än 20 anmälda prioriteras konferensdeltagare anställda inom kommunsektorn.

16.40 KONFERENSEN SLUTAR

Programöversikt

Presentationer på tema öppna geodata på GEOINFO 2015.

ONSDAG, 7 OKTOBER, 13.20-17.00

Programöversikt

2A. Öppna geodata, 13.20–14.50, 7 oktober, Lokal: Lilla Teatern   

Sessionsledare: Sanna Sparr Olivier, Metria/ULI Geoforum

13.20

Open Data and Then What? – a Danish View on Gains, Pains, and other Experiences

Talare: Ulla Kronborg Mazzoli, Chief Advisor, Danish Geodata Agency/Vice President of Geoforum Denmark

This presentation will revolve around the Danish experiences on free and open data. It will shortly give an overview on how and why Denmark took the step to go open with a range of public basic data. The main focus in the presentation will be on the experiences drown from 2013 until now both in the public and in the private sector. Issues on how to meet a business case and the needed cooperation between the private and public sector will be touched upon. Via concrete examples the benefits, obstacles and challenges of free and open data will be presented. The presentation will conclude with a few reflections, lessons learnt and a look at the future in an open data perspective.

14.00

Lantmäteriet och SKL jobbar vidare mot öppna geodata

Talare: Anna Svedlund, marknadsstrateg, Lantmäteriet och Allan Almqvist, Malmö stad

Lantmäteriet, SKL och ett antal kommuner har sedan 2013 samarbetat kring förutsättningarna för öppna geodata, främst byggnader, adresser och fastighetsindelning. Såväl Lantmäteriet som kommunerna tillhandahåller dessa geodata till varandra och till externa användare. Vi tar på olika sätt betalt för informationen. Därför får den ena partens åtgärder inom området öppna data direkt påverkan på den andra parten. I den gemensamma handlingsplan som vi tagit fram har under det senaste halvåret en särskild arbetsgrupp fokuserat på vilka data som skulle kunna öppnas upp och hur de finansiella frågorna i så fall kan lösas. Finns det idag en gemensam bild kring öppna geodata mellan Lantmäteriet och kommunerna och vad kan vi förvänta oss kommer att ske på området under de närmaste åren?

14.25

Lantmäteriets väg mot öppna data

Talare: Peter Nylén, enhetschef Lantmäteriet

Lantmäteriet har en vision om ett samhälle där öppna geodata förenklar människors vardag. Vägen dit kan liknas vid en hinderbana som kräver politiska beslut och gemensamma initiativ för att övervinnas. Lantmäteriet delger hur planen ser ut för att på kort och längre sikt uppfylla sin vision för öppna geodata.

Inställt:
Öppna data – för innovation och fler företag

14.50–15.30 UTSTÄLLNINGSBESÖK & FIKA

3A. Öppna geodata, 15.30–17.00, 7 oktober, Lokal: Lilla Teatern   

Sessionsledare: Sanna Sparr Olivier, Metria/ULI Geoforum

15.30

Öppna kommunala geodata – en enkel start

Talare: Björn Hagström, e-strateg, Örebro kommun/E-delegationen

Örebro kommun och Björn har länge arbetat med öppna kommunala geodata och kommer dela med sig av sin erfarenheter samt vidga vyerna och koppla ihop detta med generellt arbete kring öppna data.

16.00

Kommunikationsplan för öppna geodata och förstudie i Lund

Talare: Britta Duve Hansen, IT-strateg och Jonas Andreasson, stadsingenjör, Lunds kommun

Lunds kommun har genomfört en förstudie om öppna data och införandet av dessa. Kommunen har också bidragit i ett delprojekt inom Lantmäteriets, kommunernas och SKLs Handlingsplan för öppna geodata: "Kommunikationsplan för öppna geodata". Syftet var att ta fram en plan som bland annat innehåller ett lättbegripligt informationsmaterial som stöd i kommunikationen med politiska beslutsfattare, chefstjänstemän och användare av geodata. Här får du veta mer om planen, materialet och vår förstudie i Lund!

16.30-17.00

Gatusmart – ett resultat av öppna data

Talare: David Pettersson, Viendi IT-konsult

Har du någonsin önskat en söktjänst med automatiskt komplettering till din karta? Nu finns den, och den är fri att använda! Gatusmart är en nyutvecklad tjänst för sökning av adresser, gator och platser i Sverige. Den har stöd för autokomplettering i realtid och klarar rangordna sökningar avståndsmässigt. Programvaran bakom är släppt som öppen källkod, och data hämtas från OpenStreetMap. Vi berättar mer om hur tjänsten är uppbyggd, hur man kommer igång med den samt hur det är att arbeta med såväl öppen programvara som data.

18.00 AFTER WORK

På samma tema: Workshop: Öppna data, 8 oktober kl. 08.30-10.00

Programöversikt

Inget mer att visa