Program GEOINFO 2014

En workshop på GEOINFO 2014 – om förändringsledning, med verksamhetsnyttan i fokus, inom en kommunal organisation.

Torsdag, 2 oktober
kl 08.30-10.15

Lokal: Lilla Retorten

 

Programöversikt

Medarbetarna på Kart-, Mät- och GIS-enheten inom en kommun upplever ofta att de å ena sidan har ett otydligt uppdrag samt att de å andra sidan borde kunna utveckla och effektivisera vilken kommunal verksamhet som helst med hjälp av geodata.

I tillägg står Kart-, Mät- och GIS-enheten under stor påverkan från världen utanför och kraven på avdelningen ökar bland annat avseende:

  • leveranstider
  • prissänkningar (jmf. "Öppna data")
  • datakvalitet och -omfattning
  • transparens
  • en accelererande teknikutveckling

Under denna workshop kommer vi att arbeta med att identifiera och undanröja hinder för verklig verksamhetsutveckling, baserad på geodata, inom en kommun. Agendan för workshopen är följande.

  1. Inledning
  2. GAP-analys
  3. Vision, Strategi och Handlingsplan
  4. Risk- och Åtgärdsplan
  5. Sammanfattning

Workshoppen bygger på att du som deltagare medverkar aktivt i övningar och diskussioner.

Målgrupp

Workshoppen riktar sig framförallt till dig som jobbar på en kommun. Max 20 deltagare. Vid fler än 20 anmälda prioriteras konferensdeltagare anställda inom kommunsektorn.

Workshopledare

Jan Zakariasson & Peter Lundin, Agima Management AB

Programöversikt

Presentationer på tema Geodata & tjänster den 2 oktober på GEOINFO 2014.

Torsdag, 2 oktober
kl 10.45–16.20

Lokal: Lilla Gasklockan

 

Programöversikt

5A. 10.45–12.15

Sessionsledare 5A: Lars-Kristian Stölen, styrelseledamot, ULI Geoforum

pdfSamverkansprojektet Svensk geoprocess i mål juni 2016

Svensk geoprocess ett samverkansprojekt mellan kommunerna, SKL och Lantmäteriet. Målet är att bidra till effektivare myndighetsutövning för till exempel planarbete, fastighetsbildning och bygglovshantering genom effektiv försörjning av enhetliga geodata. Projektet ska möjliggöra enhetliga leveranser av geodata oavsett administrativa gränser och tydliggöra vem som gör vad i en effektiv sammanhållen samverkansprocess kring insamling, lagring och tillhandahållande. I presentationen beskrivs Svensk geoprocess mål, delresultat, knäckfrågor och erfarenhete.

Karin Bergström, verksamhetsansvarig Svensk geoprocess, Lantmäteriet, Olov Johansson, Metria, & Anna Wallin, Lantmäteriet (kvalitetsansvariga i Svensk geoprocess för specifikationer respektive samverkansprocesser)

pdfGemensam mät-, kart- och GIS-plattform för åtta södertörnskommuner

Åtta kommuner på Södertörn, söder om Stockholm, inför nu en gemensam plattform för sina geografiska data. Plattformen innehåller lagring av geodata i en gemensam databas med funktioner för uppdatering av data, kartframställning, webbpublicering samt lagring och redigering av vägnätsdata. En förvaltningsorganisation, med resurser från både kommunerna och leverantörerna, har som uppgift att utveckla plattformen med nya funktioner utifrån kommunernas behov och önskemål. Här redovisas erfarenheter och resultat från arbetet med införandet samt hur förvaltningen och vidareutvecklingen av plattformen kommer att fungera.

Sanna Sparr-Olivier, kart- och mätchef och ordförande i SGD Förvaltningsråd, Botkyrka kommun & Staffan Kjellman, verksamhetskonsult och projektledare för införandet av SGD Plattform, Agima Management AB & Christer Pihl, affärsansvarig, T-Kartor produkt AB

pdfPlatsen Helsingborg

Resultat och lärdomar från det pågående projektet Platsen Helsingborg. Projektet hanterar upphandling och införande av en stadsgemensam plattform för geografisk information inom Helsingborgs stad. Under föredraget görs en genomgång av arbetet före och under upphandlingen samt det pågående arbetet med införandet.

Kristian Bergstrand, GIS-ingenjör, Helsingborgs stad (ersätter Björn Lahti, IT/GIS-chef, som fått förhinder)

12.15–13.15 Utställning, snabbpresentationer & lunch

6A. 13.15–14.45

Sessionsledare: Håkan Oscarsson, regional geodatasamordnare, Lantmäteriet

pdfUpphandling av nytt verksamhetssystem och mättjänster

Avtalstiden har gått ut och upphandling måste ske. Hur gjorde Tranås kommun för att komma rätt? Vi beskriver processen från kravanalys till upphandling av GIS- och mätverksamhet.

Jonas Kallin, verksamhetsutvecklare IT, Agima Management AB & Susanna Alexandersson, arkitekt, Tranås kommun

pdfGävle kommuns FME-portal

En webbportal har utvecklats för att göra GIS mer tillgängligt och enkelt för handläggarna vid Gävle kommun. Portalen bygger på mjukvaran FME-Server och används bland annat för att hämta kartor från kommunens databaser, skapa 3D-modeller och transformera/konvertera geografiska data. FME-portalen används av ca 60 anställda vid Gävle kommun och första versionen lanserades i mars 2012.

Kaj Waldenby, Gävle kommun (ersätter Peter Jäderkvist, GIS-utvecklare, Gävle kommun, som har fått förhinder)

pdfMateriallogistik med hjälp av GIS

Sandvik dokumenterar i nuläget var material i lagerområden finns manuellt via radio och mobiltelefon. Under 2013 eftersöktes en ny lösning för att hitta gods, och samtidigt dokumentera informationen till ett lagersystem baserat på koordinater och maximalt resursutnyttjande samt miljöanpassad färdplanering. Valet blev en av Future Position X's (FPX) medlemsföretag som vidareförvaltar en blåljusapplikation som utvecklats av FPX. Lösningen är resultatet efter nära klustersamverkan och en innovation från tidigare projekts system.

Patrik Falk, vd, Invotech Solutions (ersätter Johan Soläng, FPX, som fått förhinder)

14.45–15.30 Utställning, snabbpresentationer & fika

7A. 15.30–16.20

Sessionsledare: Nils Larsson, styrelseledamot, ULI Geoforum

Datacenter för stora geodata – hur hanterar du det?

Se även filmad version av presentationen

Mätning, kartor, visualisering och distribution av geografisk information genererar mängder av data. Hur och vem ska hantera och lagra den ökade mängden geodata – där även begreppet BIG DATA inryms? Att klara av att lagra kart- och GIS-data kräver ofta ett datacentertänk, nästan likt Facebook och Google. Hur bör du tänka? Vi går mot geodatahantering som molntjänster. I föredraget diskuteras lösningar för leverans av IT-tjänster och "hosting" utifrån frågeställningar som:

  • Vad bör jag förvänta mig när jag outsourcar GIS och drift av data?
  • Vad är SLA och varför är det viktigt?
  • Vilka är utmaningarna med att sätta upp GIS-tjänster?

Jonny Halvarsson, marknadskoordinator & Patrik Nordlander, driftschef, Metria

Stora datamängder – inget hinder för en lyckad tjänst

Föredraget visar varför du inte behöver dra dig för att sätta upp tjänster för stora datamängder och att olika data kan kombineras i samma tjänst med bibehållen bra prestanda. Vi visar att man i realtid kan hantera stora datamängder i en generell, tjänstebaserad miljö. Data bör användas i sin grundform och ska helst inte omformateras eller mellanlagras eftersom det kostar onödigt mycket pengar och tid. Stora mängder data kan i detta sammanhanget vara den nationella höjdmodellen, Östersjöns djupdata, OpenStreetMap-data och Sveriges vägnät. Föredraget beskriver ett koncept och idéer hur man kan angripa vanliga utmaningar på GIS-marknaden.

Andreas Ahlberg, Market Support Manager, Carmenta

Programöversikt

Inget mer att visa