Program för Arbeta smart 2017 – 8 maj

Här hittar du programmet för första dagen på Arbeta smart inom planering & byggande 2017 som hålls den 8–9 maj i Stockholm. Den 8 maj hålls presentationerna i plenum. 

>>Till programmet för spår 1 den 9 maj med fokus på planering

>>Till programmet för spår 2 den 9 maj med fokus på byggande

Måndag 8 maj

Kl 10.00-17.00

Pelarsalen, Norra Latin

9.15-10.00 FIKA OCH REGISTRERING
 

anna bellman moderator arbeta smart inom planering och byggande 2017 Moderator för dagen:

Anna Bellman

Moderatorn Anna Bellman leder oss genom första dagen. Anna är en uppskattad moderator, föreläsare och talartränare, med bred och djup erfarenhet av marknads- och kommunikationsfrågor. Hon har tidigare modererat konferenser inom digitalisering och samhällsbyggande så vi kommer att vara i goda händer.

Anna började som journalist inom radio och tv och var under flera år marknads- och kommunikationschef på Capgemini, ett av världens största it- och managementkonsultföretag. Därefter grundade Anna en kommunikationsbyrå som bland annat hjälpte kunderna med strategiska kommunikationsfrågor.

Ett obrutet informationsflöde bygger framtidens smarta samhällen!

Ulrika Francke, vd på Tyréns och ordförande för BIM Alliance och Elisabeth Argus, grundare av BonaCordi, ordförande för ULI Geoforum

Ulrika Francke är nu vd på Tyréns och har en gedigen bakgrund inom samhällsbyggnadssektorn. Hon är också styrelseledamot i Hexagon.

Elisabeth Argus, driver företaget BonaCordi och var tidigare stadsingenjör på Stockholms stad. Elisabeth leder också det spännande projektet som ska ge ett obrutet digitalt informationsflöde i samhällsbyggnadsprocessen: Smart planering för byggande (se presentationsbilder i programpunkten nedan).

johanna frelin ny 300KEYNOTE: Från linjär till agil

Johanna Frelin, vd, Tengbom

Johanna Frelin – vinnare av Årets innovativa ledarskap 2017 gör en framtidsspaning genom att presentera olika framtidstrender och vilka konsekvenser det får för samhället, människan och oss i branschen. Hur ska vi tänka här och nu för att vara relevanta även i framtiden? Hur ska vi arbeta? Vilka kommer vara framgångsfaktorerna för att just vi ska lyckas transformera oss?

Johanna har utsetts till vinnare av Årets Innovativa Ledarskap 2017 av Sveriges chefsorganisation Ledarna. Idag jobbar hon som vd på arkitektfirman Tengbom, och innan dess var hon vd på Hyper Island där hon arbetat med att lära företag, organisationer och dess medarbetare om att framtidsanpassa kunskap, lösningar och tjänster. Johanna är en mycket anlitad föreläsare i Sverige och internationellt på tema digitalisering, globalisering och urbaniseringens påverkan på vår vardag i framtiden.

Till Johanna Frelins presentation

Digitala hjälpmedel i Förbifart Stockholms planering, projektering och byggande

Jesper Niland, teknisk chef Förbifart Stockholm, Trafikverket

Hur man med digitala modeller beskrivit befintliga förhållanden, utrett och projekterat vägsträckningar och detaljer samt hur upphandling av entreprenader underlättats.

Till Jesper Nilands presentation

Förnyelse i byggprocessen – framtiden är redan här

Jimmy Bengtsson, vd, Veidekke Sverige

VDC – Virtual Design and Construction är en nyckel till effektivt byggande.

Till Jimmy Bengtssons presentation

Geodata som motor i den smarta staden, transparens och dialog genom 3D-visualisering

Eric Jeansson, geodatastrateg, Göteborgs stad

Till Eric Jeanssons presentation

12.00–13.00 LUNCH

peter eriksson 300KEYNOTE: Regeringens politik för digitalisering inom planering och byggande

Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister

Peter Eriksson som är Bostads- och digitaliseringsminister berättar om regeringens politik för ett tydligare statligt ledarskap inom digitaliseringen. Peter kommer också att berätta om regeringens ambitioner och initiativ för att effektivisera plan- och byggprocesserna.

Till Peter Erikssons presentation

Strategiska innovationsprogram för smartare samhällsbyggande

Korta presentationer och panelsamtal.

  • Smart Built Environment, Amy Rader Olsson, programchef, IQ Samhällsbyggnad
  • Internet of Things, Torbjörn Fängström, programchef, Uppsala universitet
  • Smarta hållbara städer, Charlie Gullström Hughes, medlem i ledningsgruppen, KTH
 

Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen

Korta presentationer och panelsamtal.

14.45–15.15 FIKA

Från vision till verklighet: 7 konkreta exempel på hur digitalisering förvandlar samhällsutmaningar till möjligheter

Micco Grönholm, Head of Future, Helsingborgs stad
 
"I Helsingborg finns en nyfikenhet på vad ny teknik kan tillföra staden och en öppenhet till att testa nya vägar för att nå invånarna i digitala miljöer där de känner sig hemma. Med sitt innovativa och gedigna arbete med digitalisering är Helsingborg en föregångare som vi hoppas att fler kommer inspireras av.” Så skrev juryn när Helsingborg fick utmärkelsen Sveriges IT-kommun. I den här presentationen ger Micco Grönholm, Head of Future på Helsingborgs stad, sju konkreta tips på hur digitalisering kan förvandla samhällsutmaningar till möjligheter.
 

 

jan helin.300KEYNOTE: Ett definierat ögonblick för public service

Jan Helin, programdirektör, SVT

Jan Helin talar utifrån en helt annan bransch om att förändra arbetssätt och affärsmodeller. Med perspektiv från både Aftonbladet och SVT beskriver han den omvälvande transformering som flera branscher redan gjort och som fler kommer att göra. Hur kan man på kort tid ställa om invanda mönster med digitaliseringen som både utmaning och drivkraft. Vad kan vi från samhällsbyggandet lära av media?

Jan Helins uppdrag på SVT är att driva på digitaliseringen, så att Sveriges Televisions position i det nya medielandskapet stärks. En av hans meriter är att han var med och drev igenom Aftonbladets digitalisering. Förra året utsågs Jan Helin till "Årets branschpersonlighet".

(Jan Helins bilder är inte tillgängliga)

17.15

Middag

Ytterligare möjlighet att träffa andra och byta erfarenheter finns under middagen den 8 maj.

Middagsbuffé från ca 17.15 på Norra Latin (i samma lokaler som konferensen).

>>Till programmet för spår 1 den 9 maj med fokus på planering

>>Till programmet för spår 2 den 9 maj med fokus på byggande